2015-01-10 232 浏览
胡椒猪肚鸡煲半只,唔食咁多肉,食多点菜喇 ﹗到现时唯止每次都系胡椒猪肚鸡,其实想试啤酒鸭煲,但要早两日订呢。朋友仔又唔食猪肚,益晒我 啦,不过真系好多。猪肚用酒腌过,有淡淡酒香,可僻左苦味又另肉质更嫩,好食。鸡肉嫩滑无比,索左胡椒既香味更加好食 ﹗牛丸,唔记得左唔好食架添,只系一棵棵的粉丸,无正常牛丸既口感同味道。金菇、枝竹同贡丸都无问题,食得过。鱼腐最好味,将鲮鱼肉酿入腐皮里面,外皮又香又咽韧,里面嫩滑多汁,好好食。鲮鱼滑,好奇怪,点解唔同我地系屋企食开架呢?依只腍好多,完全无胶无弹牙感觉,滑就非常滑喇,系咪落左蛋白呢?而且鱼腥味较浓,食唔到有麻油或胡椒粉味,不过我觉得几好食㖞。手切本地牛肉,阿姐话系牛颈脊黎架㖞,梗系即刻要啦 ﹗两个人要细碟都够食,唔好贪心。好好味,鲜嫩多汁,牛味浓郁,只系太薄令口感差左少少。唔知系咪睇到我早前系 openrice 狠批恐怖肥牛,所以依家多左安格斯同牛颈脊选择呢?

手切牛颈脊
鲮鱼滑