2023-01-05 177 浏览
粉岭名都一向连锁店林立,冇咩特色餐厅,呢间初遇可谓打破僵局,记得大半个月前新张大排长龙,结果不敌人龙却步,今日闲日避开繁忙时间,终于可以一尝滋味😗😋打开menu,样样都想食,就拣咗有图片嘅(最稳阵)古早芋泥肉松蛋饼,芋泥又香又软又浓郁,每一啖都充满芋泥,口感软糯,平时我会有d抗拒肉松,觉得系万年食品,但呢个肉松好新鲜,冇罐头味,肉松俐落分明嘅质感同芋泥软糯嘅口感互相平衡,配搭烟韧蛋饼,层次非常丰富,咬完一件再一件,津津有味台上菜圃:初遇一品臭臭锅,第一次试保守d叫小辣,果然小辣都够辣,呢个锅配料丰富,黑色臭豆腐其貌不扬(远睇仲以为系乌鸡🐔😆),但食落又几过瘾,配甜辣酱好有街道小食feel,粉丝同薯粉都好索味,整个锅都唔算油,如果要讲缺点就系鸭血唔入味,其余都算唔错跟餐饮品:冷泡阿里山乌龙呢款茶跟餐唔洗加钱,个樽仔十分精致,呢樽嘢系奈X之茶卖几十蚊古早仙草三色芋圆,跟餐加22蚊非常足料,芋圆「叽弹」不生硬,呢个价钱好超值呢度播好多周杰伦歌,令我食得好写意,今餐非常满足,我正式宣布:粉岭人又多一间食堂!

打开menu,样样都想食,就拣咗有图片嘅(最稳阵)

古早芋泥肉松蛋饼

台上菜圃

菜圃

跟餐饮品:冷泡阿里山乌龙

古早仙草三色芋圆,跟餐加22蚊
非常足料,芋圆「叽弹」
不生硬,呢个价钱好超值
古早仙草三色芋圆

古早芋泥肉松蛋饼