粉岭唔少人都觉得系美食沙漠,除咗火车站同华明商场嘅连锁食肆,最近都要到上水先叫有啖好食!但原来距离粉岭火车站差唔多 10分钟步行距离嘅工业大厦内仲有一间沧海遗珠!今次我 依莉诗 就去咗呢间慢活cafe,hea足成个下昼喇!和风 Fusion 菜CP值高「What The Food」呢个餐厅名已经够搞鬼,连 Menu 都加咗唔少急口令同港产片金句,睇完会令人会心微笑。而菜式就主打 Fusion菜,当中嘅花生酱烟肉芝芝牛肉汉堡就咸中带甜,好冲激味蕾!另外仲有麻辣食鸡有鸡味炖饭、泰国风味冬荫公意粉 同 蒜香辣肉肠沙茶风味比萨都非常特别。而饮品方式唔单止有越南滴滴咖啡,仲有补脾养血红枣桂圆茶等多款养生茶。如果唔饮咖啡,都有一系列「无啡」Latte 可以拣,都几多元化。蒲烧蛋包饭系呢度嘅招牌菜。原条肥美嘅蒲烧鳗鱼,甜度适中唔腻,日本蛋蛋香十足,煎得啱啱好,又厚又滑,再配埋珍珠米炒饭同木鱼花紫菜,好有日式风味!花生酱烟肉芝芝牛肉汉堡亦都份量十足,一啖咬落去花生酱同肉汁劲澎湃,加埋烟肉增加咸度,咸中带甜,好冲激味蕾!花生酱嘅粒粒同烟肉嘅脆亦增加唔少口感,食半个都己经好饱!套餐包嘅罗宋汤同新鲜麦包都好

和风 Fusion 菜CP值高

日式鳗鱼蛋包饭

花生酱烟肉芝芝牛肉汉堡

套餐包嘅罗宋汤同新鲜麦包都好足料,罗宋汤嘅蔬菜同牛肉都好多,又香又浓,酸酸辣辣够开胃。

海盐脆脆鲜奶 (左) $34、海盐焦糖脆脆泡沫咖啡(右) $40

海盐脆脆系列唔止影相靓,脆脆仲好脆口,融入饮品中可以自行调校甜度。如果唔饮咖啡,可以拣鲜奶,两样都几好饮!

欢迎开生日party 慢活唔使「赶埋单」
What The Food Cafe 鼓励慢活,所以食饱都唔使急住走,一班人可以喺度倾吓计,玩吓卡 game。另外仲有夹糖同 Bake Your Own Corner ,大家可以自助装饰蛋糕。以我所见,装饰蛋糕嘅工具都几齐,由蛋糕刀到蛋糕转盆都有,加上唔同大细形状嘅朱古力碎、生日牌等,可以轻易设计一个靓靓生日蛋糕。

而家嚟会生日会,6人同行,仲会送一个清蛋糕畀你装饰𠻹!记得预早三日打电话去 Book 呀!

好似夹糖咁,以重量计算拣好嘅朱古力碎,再放上蛋糕就可以变成独一无二嘅生日蛋糕。要装饰一个蛋糕大约 $30-$40。

工业风新装修 玩味十足够休闲
What The Food Cafe 其实喺粉岭已经 4年,而最近新装修成玩味工业风。当中最抢眼系走廊嘅 Pixel Art 同 墙身嘅各种涂鸦,好啱打卡影相!餐厅内有自然光渗入,坐喺度可以令人完全放松,非常优闲!

夹糖柜有唔少怀旧软糖,只系 $15/100g。

走廊嘅 Pixel Art 玩味十足,好似走入游戏世界。

如果揸车,多利⼯业⼤厦旁边就系露天停⾞场,非常方便。

日式鳗鱼蛋包饭
花生酱烟肉芝芝牛肉汉堡