2024-09-06
喂!估唔到㖞,我呢个鸭脷洲人竟然喺粉岭揾到宝。本来净系为咗个佛跳墙面去,点知仲有意外收获,正到爆!首先讲佛跳墙面啦,个汤真系冇得顶!浓郁过三级跳,啖啖都系精华。啲面条爽口得嚟又够韧,配埋个汤简直完美match。仲有啲花胶呀,鲍鱼呀,海参呀咁,样样都新鲜,食到停唔到口。但系最令我意想不到嘅系佢哋嘅醉鸭舌同鸡肾!喂,讲真呢两样嘢真系超正!醉鸭舌入口香香地,酒味够香又唔会太浓,香浓得嚟唔会呛鼻。鸡肾就嫩滑唔漏,毫无腥味,食落真系一流。呢两样嘢绝对系隐藏版美食,大家一定要试下!最可惜嘅系佢哋无酒供应。我谂如果可以配啖啤酒,就真系如愿以偿喇!不过咁都已经开心到飞起啦,一餐饭食到咁丰富,仲有咩好求?讲真,由鸭脷洲去粉岭虽然远咗少少,但为咗呢啲美味,就算再远都要去呀!如果你都系觉得为食可以去到天涯海角嘅人,一定要去试下。信我,你一定会觉得超值!最后送俾大家一个贴士:去到记住要叫埋醉鸭舌同鸡肾,唔好错过呢两个宝藏小食呀!