2021-03-14
❀ Hotal Colombo #中环 ❀❗️粉红色装修斯里兰卡菜 食物味道香料丰富❗️——————————————————呢间以粉红色做主调嘅餐厅前排吸引左唔少人打卡📸原来佢哋系售卖较为罕见嘅斯里兰卡菜,一向钟意食独特菜式嘅我又点可以唔试吓😆外墙用咗鲜艳嘅粉红色,非常夺目。内里有种继续贯彻粉红色嘅主题,但又唔会过于少女,反而有种怀旧斯里兰卡风情,提供地道当地菜式!店员仲非常有心地介绍菜式,服务好好,而且食物质素真系好高,味道香料十足,特别啱晒钟意食辣嘅人,价钱亦唔贵,推介🔥!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Brunch set $188星期六下午嚟度提供呢个brunch set,包括一大堆斯里兰卡传统头盘,同埋一个主菜。分量十足,男仔食都好饱!.♥ On the Table ✦ Devilled Chickpeas先有一小兜鹰嘴豆,加上咗少少斯里兰卡香料调味,辣辣地几香口。作用有少少似香港人饮茶前嘅花生咁😆。.♥ Sides 每人可以拣四款,一共有八款,两个人去就可以试晒所有款式!✦ Papadums有数块斯里兰卡脆饼,香脆唔油腻。而且散发住浸浸嘅豆香,比起普通脆饼更加香!然后仲会提供六种唔同嘅但斯里
❗️粉红色装修斯里兰卡菜 食物味道香料丰富❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Brunch set $188
♥ On the Table
✦ Devilled Chickpeas
♥ Sides
每人可以拣四款,一共有八款,两个人去就可以试晒所有款式!
✦ Papadums
有数块斯里兰卡脆饼,香脆唔油腻。而且散发住浸浸嘅豆香,比起普通脆饼更加香!然后仲会提供六种唔同嘅但斯里兰卡特色dips,各有唔同嘅香料味道,甜酸辣咸均有,全部都好好味,好值得一试😋(不过留意大部份都系辣,唔食得辣嘅就未必适合啦)。
1️⃣ Yogurt
2️⃣ Achari (pickled pineapple)
3️⃣ Seeni sambol (caramelised onion)
4️⃣ Lunu miris (chili)
5️⃣ Fried sparts (鱼干仔)
6️⃣ Pol sambol (coconut, shallot)
✦ Seasonal salad
另外仲配有一大兜沙律🥗虽然都系普通沙律菜,但系不得不赞佢嘅酱汁同沙律非常之相配!酸酸甜甜辣辣,令到成个沙律升华不少。
♥ Hot out of the Kitchen
终于嚟到重头戏,拣咗两款店员最强烈推介嘅菜式,第一次食,味道真系好出色🥰!
✦ Shrimp Kothu with Kari Sauce
Kothu 系斯里兰卡炒饼,系当地常见嘅街头小食。
主要用烤饼碎、蔬菜、鸡蛋、香料,另外可以选择加虾或者蔬菜,今次我哋就拣咗虾🍤。
厨师将虾同埋各种配料切碎捞埋一齐,然后再炒,最后配上一兜玛萨拉酱。个感觉有啲似印尼炒面,真系超级惹味!不过就将面换上烤饼,烟烟韧韧,特别啱我呢啲烟韧控,超级正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!
✦ Bacon and egg hopper with chicken kari
同样地用上斯里兰卡薄饼,不过今次呢款就并非脆身,而系软身少少,内里包着鸡蛋烟肉,就咁食有少少似手肘饼,香口美味🤤。
另外配埋鸡肉咖喱,点埋一齐食味道更加丰富,让人爱不释口。
——————————————————
✨整体味道: 4.5/5
✨环境装修: 4.1/5
✨服务态度: 4.3/5
✨性价比: 4.3/5
✨再访兴趣: 4/5
💞整体来讲
难得有间主打斯里兰卡菜式嘅餐厅,星期六嘅brunch set分量多又只需$188,够晒抵食!味道上,因为自己本身钟意尝试特色菜,而且亦特别爱好重香料味嘅菜式,所以觉得呢一间嘅食物真系好好味,全部都有好丰富嘅香料味道,而且辣辣地够惹味!如果你同我一样平时都钟意食中东菜/异国菜/泰国菜等等比较重香料味嘅菜系,又食得辣嘅,一定要试呢一间🥰!