2020-11-28
今日去左葵芳睇戏,之后凉凉地,想揾啲暖粒粒嘅野食下,上openrice揾到呢间香港仔鱼蛋王,乜都有就决定去试下。一去到就俾门口个即煮嘅粥档吸引左,见到新鲜嘅材料同有个师傅系度用煲仔饭啲煲嚟煮粥,就决定入去要叫粥嚟试下!坐下睇左下餐牌,佢粉面粥之外,仲有小食同饭食,都好吸引。我哋决定就要鲮鱼球粥,金钱肚墨丸米线,腩汁生菜,细嘅瑞士鸡翼同细嘅炸韮菜饺同一杯冻柠檬茶。好快个粥就上枱先,都好大碗下,入面有五粒鲮鱼球,大大粒咁,食落有鱼味,好食。个粥煲得好绵,仲有生菜丝,好入味,食到停唔到口。而个米线一样都系大大碗,好足料,连葱都唔会俾得孤寒,大大羹。两样𩠌都真系好食,真才实料嚟。而米线就幼身啲,但好滑溜,好快就KO呢一碗米线。而个菜都唔求奇,睇落好绿,又有腩汁嘅香味,唔会煮得太软身,几好。最后两个小食,2个人叫细份share就啱,每样试到小小,热辣辣新鲜炸嘅饺子同煮出嚟嘅鸡翼系好好食,有机会大家可以一试架!