2019-07-24
2037 浏览
每年咁多人生日食蛋糕都食到闷,食嚟食去都系果几样,唔系芝士蛋糕就系朱古力蛋糕。最近同事生日谂买咩蛋糕都好烦恼,皆因佢好拣饮择食既。而且我哋系中环半山返工,附近基本上系冇选择,就得𠮶两间蛋糕/面包店有得买,咁就上网睇下佢有啲咩蛋糕啦!点知⋯⋯粟米⋯⋯蛋糕⋯⋯粟米蛋糕?咁健康食材,用来做蛋糕?真系未试过亦都冇谂过会有粟米嘅蛋糕。粟米蛋糕外观睇上去很白雪雪,上面仲有啲粟米围左个圆圈,好过瘾。切开个蛋糕之后原来入边真系都仲有粟米粒粒,十分惊喜,未切完个蛋糕个个都好想试食啦!放入口第一下感觉系冰冰凉凉的慕斯加上脆脆的饼底,几秒之后⋯⋯一阵阵嘅粟米味系个口到散发出嚟,感觉好神奇,充满奇妙嘅错乱咁。到底食紧粟米定系蛋糕?再食落去,就觉得个蛋糕有点甜⋯⋯好点⋯⋯太甜。如果你生日想有啲惊喜又有啲特别的味觉经验,粟米蛋糕真系不妨一试。