自从某次在湾仔骆克道食过'信得过'既黄沙猪膶粥就一试爱上,黄沙猪膶独特既口感真系非一般猪膶可比美但由于信得过太远了,位置又差,在湾仔铜锣湾之间,两头唔到岸,有湾仔地铁站行过去远到死,所以有时想食都只好放弃。刚巧今年屯门又开了间'靠得住',两间店名字都相似,唔知系咪同一公司分支,就好似海天堂同大家姐咁,唔理咁多,一于去试下,呢间舖最吸引我既食物就系白灼鱼皮同黄沙猪膶粥,第一次去可以叫到白灼鱼皮~的确好爽口又唔腥,价钱又唔贵,另外叫左一碗黄沙猪膶粥,真系黄沙架,果种软绵既口感真系好正,心谂真系好喇,以后唔洗去到湾仔先有得食,因为好多粥店都话自己系黄沙膶,但其实就唔系,包括屯门码头一粥面都唔系,我听人讲黄沙膶唔系咁易有货,因为系病猪肝黎,所以唔知系咪因为咁,供货咁唔稳定,跟住我第二,三次去食黄沙膶粥,已经唔再系黄沙膶兼无鱼皮食,由于佢都要50几蚊一碗,而且环境唔系好,成日有乌英飞来飞去,d人态度又唔系特别好,如果50几蚊一碗普通膶粥,我系旧式粥档都食到,价钱平一半有突添。
黄沙猪膶粥
2013-09-15