2024-05-27
今日同朋友去咗呢间餐厅食海鲜粥底火锅,叫咗一个2人肉蟹餐。有六款海鲜六个火锅配料,同埋粥底嘅材料,都几抵食。蚬有两款蚬,两只都冇沙,而且好甜,只只都开口。沙白就大只小小,所以咬落去多汁啲,一咬落去𠮶啲海鲜味必晒出嚟。鲍鱼指引话落3分钟,又真系啱啱好。只鲍鱼非常林,味道鲜甜,一啲都唔韧,而且佢一早已经清除左啲污糟嘢,食落好方便。桶蚝桶蚝嘅海水味比较重,起码有半只手掌咁大只。而且一啲都唔腥。 虾见到个侍应系喺水捞上嚟,只虾仲系生, 所以非常新鲜。 佢用竹签吉住咗佢,所以唔怕一落去个火锅度只虾会郁嚟郁去。食落去啲虾告必晒出嚟,又弹又甜。肉蟹只肉蟹好大只,而且好多膏。 啲肉都系非常鲜甜,一定唔会系摆咗好耐。因为啲肉咬落去一啲都唔梅。 黑毛猪腩片猪肉味几浓,可能因为系黑毛猪。 食落去好滑,好软,一啲都唔韧。 美国肥牛肥瘦适中,加上本身个汤底系海鲜嘅清甜味,食呢啲肉就唔会好腻。 牛骨浓汁牛丸 推介师兄好有心咁提醒我哋,呢一只牛丸好多汁一咬入去会必晒出嚟,小心焫亲个咀。 点知真系好Juicy,而且牛味好重好特别仲好弹牙添。最后侍应帮我哋加咗啲芋头南瓜粟米粒落个海鲜粥底度,成个粥非常鲜甜。另外佢加咗啲
蚬
鲍鱼
桶蚝
桶蚝嘅海水味比较重,起码有半只手掌咁大只。而且一啲都唔腥。
虾
肉蟹
黑毛猪腩片
美国肥牛
牛骨浓汁牛丸 推介
最后侍应帮我哋加咗啲芋头南瓜粟米粒落个海鲜粥底度,成个粥非常鲜甜。另外佢加咗啲菜脯同油渣粒,令到成个粥几有口感同埋味道几丰富。
整体嚟讲性价比非常高,侍应服侍周到,而且啲海鲜都好新鲜,最后𠮶个粥简直系精华。