2023-01-16
银杏白粥儿时上学前在大排档嘅早餐回忆,这里的白粥做得还可以,火喉掌握非常好,米粒糯、绵、滑、入口有清香回甘嘅银杏味道,要挑剔的话腐竹、米、水嘅比例可以再调校一些,例如降低腐竹量20-30%,水嘅比例提高番5%左右效果可能会更加好(纯个人意见)。银芽炒面失望,炒面做得稍为油腻同欠镬气,唯一可以系啲芽菜仔炒得刚刚熟带点点生,唔错。叉烧肠粉唔合格,上枱时已经觉得唔系好对路,肠粉皮比较厚,用筷子夹落啲肠粉系霉霉烂烂咁,失败!入口只有酱油味道盖过哂啲食材本身,问题重点应该系调较米浆份量比例同蒸嘅功力尚代要改进。。。炸两原本只想叫条油炸鬼试一试,点知啊姐话周六、日不卖”净”油炸鬼,必须要点炸两。。。(唉,知道了,生意难做嘛。。。不过都想问问老板为何要这样?)。炸两完全唔合格,油炸鬼炸得过透,配合啲厚皮霉揼揼肠粉外皮完全系分咗手嘅男女咁。。。失望。。。综合嚟讲,合金峰只系一间尚存的传统粥面店,距离”师傅”味道尚要继续努力!
银芽炒面
叉烧肠粉