2022-09-11
位于跑马地嘅呢间「隐世」私房菜,喺我心目中绝对系香港粤菜排第一。唔难book位(起码唔驶等半年先有得食),但水准甚高👀之前食过几次,有几道菜式系十分出色嘅,如百花酿蟹钳、熟成三日牛肉。前者系粤菜中嘅手工菜,猪网油包住啖啖蟹肉嘅蟹钳酥脆而不油腻;后者熟成之后牛肉味甚浓,用来配酒一流。今次再访,决定试啲新嘢。自选菜单拣咗💁🏻♀️:茶熏雏鸽西班牙黑毛猪叉烧芥末金沙鱼皮花胶螺头炖鸡香醉红𫊻椒香焗大虎虾酱碌狮头鹅竹笙时蔬卷虾子虾油葱油捞面芥末金沙鱼皮每次黎到天一阁都必叫嘅前菜,其实冇乜芥末味,反而沾咗浓厚嘅咸蛋黄味,咸香脆到不得了,炸鱼皮调味嘅上限原来可以咁高。🧚🏻♀️花胶螺头炖鸡粤菜炖汤常见组合,唔特别outstanding,下次可试试其他嘢。🤭香醉红𫊻‼️话香醉红𫊻系天一阁嘅代表作我估冇人会反对,事实上呢味「花雕鸡油蒸花蟹陈村粉」做得比大班楼更为出色🤩二十年花雕味香但唔会抢走蟹肉鲜味,陈村粉够薄身,上碟捞完摆多阵就更加索晒啲蟹肉、花雕、鸡油嘅味道,越食越出味😋椒香焗大虎虾🦐呢个都系天一阁必试嘅菜式之一,花椒调味完惹味而不呛喉,而且香气扑鼻😌焗完嘅虎虾表面香脆,虾肉弹牙。餐厅会按照当日嘅来货决定
唔难book位(起码唔驶等半年先有得食),但水准甚高👀
之前食过几次,有几道菜式系十分出色嘅,
今次再访,决定试啲新嘢。自选菜单拣咗💁🏻♀️:
茶熏雏鸽
芥末金沙鱼皮
花胶螺头炖鸡
香醉红𫊻‼️
椒香焗大虎虾🦐
呢个都系天一阁必试嘅菜式之一,花椒调味完惹味而不呛喉,而且香气扑鼻😌焗完嘅虎虾表面香脆,虾肉弹牙。餐厅会按照当日嘅来货决定虾嘅种类,之前食过龙虾仔都相当出色。👏🏻
酱碌狮头鹅
酱油味十分入味,虽然偏咸但系香味突出,鹅肉焖完之后保持到嫩滑嘅口感。
虾子虾油葱油捞面🍝
呢个捞面十分之轻盈,入口唔觉得油腻,爽口且不黏,就算呢个系最后一个主菜都忍唔住系咁添食。