2023-05-26
平时中菜就成日食,今次就尝试左一个新菜单中菜配中式白酒。今次系《粤艺馆》x《钓鱼台》联成品酒之夜,当中包括左九道菜式配搭白酒。成晚认识咗好多新朋友,一齐食饭饮杯,享受左一个美好嘅夜晚。⚜️钓鱼台尊品酒由生产、贮存到出厂历到需要经过至少五年以上,味道酒香浓郁,有淡淡的果香味,有菠萝同埋话梅提炼嘅,用嚟配中餐就一流。⚜️烧无花菓天下第一猪呢个系粤艺馆嘅招牌菜,佢系严选七至八星期嘅乳猪,肥瘦适中,烧到个皮脆卜卜,加埋无花果酱,味道更升华。⚜️竹丝鸡松茸螺头炖花胶呢个汤真系好足料,大家见到我张相就知佢嘅花胶有几大,成个汤系完全冇落过任何味精,因为螺头同埋鸡,成个汤都好鲜甜。⚜️香酥桶蚝伴陈醋有机菜拣选左肥美嘅桶蚝,超大只厚肉,外面炸到好松脆,配搭左陈醋同埋有机菜,令到成个鲜味提升。⚜️松叶蟹肉带子茶碗蒸茶碗蒸最重要就系口感幼滑,里面材料非常丰富,上面重点缀左带子同埋蟹肉,口感一流,成个蛋好鲜甜。⚜️云呢拿雪糕配钓鱼台酒呢个新颖嘅配搭我都系第一次试,食落嘅感觉有啲baileys,估唔到会有呢种化学作用,两种极致嘅配搭,成为左一道高质嘅甜品。
⚜️钓鱼台尊品酒
⚜️烧无花菓天下第一猪