2014-01-14 3688 浏览
年尾客户请食饭本是平常事, 但今次不能不提嘅原因系茶聚嘅酒家! 早已听闻呢间米芝莲一星嘅中菜好好食, 今日有幸一尝, 真系未食先兴奋 (≧∇≦)酒家嘅格局优雅, 一入内就有种舒适自在嘅感觉! 倾生意或朋友聚首都系不错之选~因为系茶聚嘅关系, 客户早已安排各式点心供我哋边食边谈… 总括而然, 所有嘅点心都美味可口, 因大部分大家都见惯见熟, 一睇相就知龙与凤… 我就不多作解释… 但以下呢几道就不能不提~招牌菜: 雪岭红梅映松露 -- 单睇呢个层次分明嘅造型, 未食都已经流哂口水! 如果唔系见到块石斑片喺面, 仲以为系甜品嚟添 ^^ 呢道菜好细致, 面层放咗块有松露嘅石斑片, 跟住底层就用蛋白加不同材料做咗个三色蛋白! 石斑片煎得好香, 肉质又够滑; 但个人比较欣赏个蛋白底~ 因为有甘荀, 菠菜同原味 ^^ 真系好睇又好食!! 难怪系得奖名菜, 真系实至名归 (≧∇≦)糖醋小排骨 -- 唔好俾佢平平无奇嘅外表呃咗, 其实呢道小菜做得相当出色! 排骨皮脆肉嫩, 酱汁亦酸亦甜, 简直令人食不停口~ 我一个人已经食咗差唔多半碟 ^^黑松露野菌饺 -- 皮薄馅靓够透明, 一咬落去, 即刻闻到浓浓嘅

糖醋小排骨
黑松露野菌饺 -- 皮薄馅靓够透明, 一咬落去, 即刻闻到浓浓嘅黑松露味! 本身唔系黑松露粉丝嘅我, 都觉得呢个饺好好食 ^^ 因为啲碎菇粒好香, 好有咬口!
黑松露野菌饺
其他点心 ^^ (因为最多只可上载 8幅相, 大家就睇住咁多先啦~)
虾饺
椒盐鱿鱼
猪颈肉炒韮菜
喺咁多美食圉绕下倾公事, 梗系事半功倍! 饭后嘅心情, 在公在私都劲开心~

2014-01-09
午餐