2015-05-29 1958 浏览
最近湾仔开咗好多新嘅日式拉面店,作为半个湾仔居民同一个拉面痴,唔去试吓真系对唔住自己。今次就拣咗系屋企附近嘅拉面店,东京。系屋企行两步去到麦加力歌街,就见到呢间新开嘅拉面铺。铺面装修同出面嘅拉面店差唔多,不过高楼底,坐系铺头入面空间感都几重,不过冷气机滴水,系呢间新餐厅嘅唯一败笔。睇返餐牌,其实拉面铺主要有两种汤底,一种系酱油,一种系猪骨。而且分别有拉面同埋沾麺两种选择。试咗个特及酱油拉面。相比起出面嘅汤底,呢度嘅汤底多左一阵小鱼干嘅味道。香浓嘅酱油加上小鱼干嘅味道,真系别有一番鲜甜。同行嘅朋友就食咗沾面,同拉面唔同嘅,汤另一种柠檬味,食十分新鲜。呢次拉面之行相当满意,味道唔系差,不过个感觉唔同,如果魂拉面比我嘅感觉系精品,东京就有一种家庭式嘅感觉。有一种温暖。