2017-11-21
上回讲到同好朋友嚟到观塘寻觅高质西餐, 畀我哋揾到Give Me Five , 主菜非常有惊喜, 由德国猪手到黑松露烩饭, 材料新鲜, 份量十足, 每一个细节都落足功夫, 好欣赏厨师嘅一番心机。今次要介绍下个甜品, 两个女仔食饭等于有两个甜品胃,只系食跟餐甜品有点会够, 一般西餐厅通常只有焦糖炖蛋,芝士蛋糕,朱古力蛋糕等等, 见到餐牌上有较少食到嘅鲜果拿破仑,就特意点了一客。从相片睇可能较难知道实质大小, 但作为现场观众嘅我哋就畀佢嘅巨型份量吓了一跳, 整个鲜果拿破仑足足有一只前臂咁长! 上面铺满好多唔同生果, 有蓝莓,士多啤梨,火龙果,仲有我最钟意嘅覆盆子 (平时在超市买一点也不便宜哦)💕💕喺深层充满牛油香嘅酥皮之中仲有厚厚的两层幼滑吉士, 热爱吉士的朋友立时心心眼~个人最怕食到油腻又有油益味嘅酥皮, 但呢个拿破仑做得真系出色, 每一层酥皮都好松脆, 吉士甜度适中, 好香滑好creamy, 虽然食到甜品呢部分已经好饱, 但真系忍唔到口😂至于下面呢个跟餐嘅甜品就不过不失啦, 卖相系几好,但系雪糕就嫌唔够甜, 似牛奶雪芭多啲😆, 不过细细件嘅芝士蛋糕都不错, 质地松软, 蛋糕结构绵密,
至于下面呢个跟餐嘅甜品就不过不失啦, 卖相系几好,但系雪糕就嫌唔够甜, 似牛奶雪芭多啲😆, 不过细细件嘅芝士蛋糕都不错, 质地松软, 蛋糕结构绵密, 有淡淡芝士香, 以随餐附送的甜品来说质素合理。
大家睇下面呢张单就知道我哋两个女仔食都几咁饱... 系快乐的饱足~ 食完仲玩咗阵掟飞镖, 过了一个难忘的晚上✨✨
食咗咁多嘢人均消费250蚊有找, 食个舒适环境都已经好抵, 样样食物都咁高质, 真系值得大赞, 呢度有包场服务, 以自助餐形式提供食物, 如果第时有大型聚会我真系会考虑喺度搞🍻🍹🎂🥂🍴