2018-03-15
喺西环经常会有啲偏僻而且性价比高嘅小店,今日就比我揾到呢间鱼味市场居酒屋,里面嘅嘢食真系有水准。尤其是佢啲刺身,我哋叫咗个活赤贝刺身,真系原只贝壳上,里面嘅赤贝切成一条条,爽口弹牙,下面用冰块震住保持新鲜度,点上wasabi,口感更过瘾。而且甜甜的,非常新鲜。另外我们叫了朴叶炭烧一口牛,真系好搞笑,坚系放左块叶喺个火炉上面烧!上面有10几粒一口和牛,全部咬落去嘅时候都好有牛味,好香浓,而且唔会太硬身同埋太韧。最奇怪系块叶竟然唔会烧焦真系神奇!我哋每人叫咗个饭或者拉面,分别系吉列猪扒饭,佢嘅吉列酱真系好正酸酸甜甜充满日式风味,而且佢嘅猪扒外面炸得好脆身,不过里面嘅肉有少少硬,但还可接受的。我就叫咗个叉烧拉面,啲叉烧都有好多块,而且佢嘅汤底系有少少辣,调一调味几过瘾。虽然拉面唔可以媲美百几蚊嘅拉面,但系佢嘅性价比真系超级高了。最后我地饮左店员为我地坐热嘅清酒同埋波子汽水,清酒真系好好饮!有少少灼热的感觉但是又会乐在其中。