2023-09-07
位于山顶的点心廊,以外型精美的越式点心吸引来自世界各地喜爱食点心的游客,由早到晚都可以享用。餐厅以电子QR code形式落单,简单又方便地让每位顾客都可以选择自己钟意嘅食物。龙虾星洲炒米 $198原只龙虾配衬星洲炒米,立即将平时嘅星洲炒米升格,龙虾绝对系重点,但星洲炒米亦都相当救镬气,相得益彰。晶莹鲜虾饺(2件) $38食咗咁多款点心,我认为呢度最好味嘅就系呢个大大粒嘅虾饺,外表仲添加左少少金箔变得相当名贵,但系佢吸引嘅地方系佢啲客非常之新鲜咬落去弹牙无比,而且非常Juicy,相当美味。烧卖皇 (2件) $32烧卖皇真系不得之了,上碟嘅时候已经见到大大粒嘅烧卖,咬落去香甜嘅肉制,加上新鲜大粒既虾,真系流晒口水。糖心蕃薯酥$38第二喜爱要数呢个糖心番薯酥,厨师非常精妙地将番薯重制成为一个小番薯酥,咬落去有两种番薯,外酥内软,真系好有惊喜的味道。安虾咸水角(3件) $22咸水角大大件,即至金黄色脆来令含虾肉,滋味无比。炸虾角(3件) $28虾角一客三件,平时我就好少食虾角,但今日都比呢个吸引住因为佢炸得好香好趣口落去d虾大粒,虽然佢冇附送最爱嘅沙律酱但系都好吸引。古法马拉糕(1件) $3
龙虾星洲炒米 $198
晶莹鲜虾饺(2件) $38
烧卖皇 (2件) $32
糖心蕃薯酥$38
安虾咸水角(3件) $22
咸水角大大件,即至金黄色脆来令含虾肉,滋味无比。
炸虾角(3件) $28
古法马拉糕(1件) $30
马拉糕堪称系我最爱嘅点之一,而呢个马拉糕仲系有用多层既做法,咬落口又松又软而且甜到啱啱好唔会过甜。
拉丝芝士啤梨仔(3件) $38
以啤梨形状为特色,咬口近似咸水角,里面有拉丝芝士热辣辣,甜甜咸咸咁,口感丰富。
黑松露荔枝鲜虾球 $68
呢个黑松露荔枝鲜虾球,外形成粒荔枝颜色红卜卜,感觉经过一番精心设计,果然食落去虾肉弹牙又慢慢渗出黑松露味,非常特别。
酱皇蒸凤爪 $32
牛肉球(3件) $32