2023-08-04
梁师傅一直系海景轩既代表人物👨🏻🍳,而随住梁师傅退休后,海景轩嘅水准又会变成点样呢?今日就嚟探索下啦, 结论系梁师傅既名菜能够保持水准外😋,新总厨既菜式都相当有惊喜,依然回味紧当日既10道菜!🥰「四喜小花碟」包括咗豉味酱瓜皮、酒客花生金钱肚🥜、陈醋龙眼果、百花火鸭方。当大家讨论紧食边样先,师傅嘅正解系食豉味酱瓜皮先,我自己就特别钟意食酒客花生金钱肚,有种过瘾既辣劲🌶️据知「四宝花胶木瓜汤」所用既系夏威夷木瓜,以木瓜作容器,汤头够晒甜,连我本身唔系特别偏好木瓜既都觉得好滋润好饮🍲「脆皮鲜蟹肉酿荔枝」既材料有荔枝、蟹肉🦀、洋葱🧅,层次分明「家乡盐焗鸡」🐓系全晚既亮点除咗有现场既点火表演外,系确实好耐冇食过做得咁好既鸡~ off menu系用埋鸡油捞饭好食到不得了🍚外层系水晶梨既「水晶牛肋肉」🥩🐄,梨心系牛肋肉,肉嫰而入味非常! 「客家煎茶果」系海景轩一贯既名物,经煎香后底脆,与茶果既软糯互相映照🥟「即磨合桃露x 泮塘山渣卷 x 奶黄糯米甜品」有好几款— 而我最钟意嘅就系「奶黄糯米甜品」,外皮软糯,厚度恰到好处; 奶黄馅,香甜美味😋小惊喜系饮埋一款叫「甜蜜的回忆」既茶☕️,同甜品又真系好夹!
「脆皮鲜蟹肉酿荔枝」既材料有荔枝、蟹肉🦀、洋葱🧅,层次分明