2023-12-16
今次已经系二访呢间中菜馆,餐厅装修华丽有气派,而且座位宽敞,啱晒倾偈同坐得舒服。餐厅主打特色中菜/中式fine dine,无论食物卖相同质素都高质。今次同朋友点左以下菜式:爵士汤外型几得意,汤盅造型系石敢当,本身好钟意饮汤水,呢个汤炖得好入味同饮落浓味,里面仲有好多材料,例如大大块花胶、螺头等等,好足料流沙黄金银鳕鱼,个鱼煎得外脆内软,鱼肉嫩滑,而且表面铺满左咸蛋黄碎,钟意呢个配搭几惹味脆皮和牛配香橙柚子酱,外皮炸得酥脆,里面系好厚肉嘅和牛,牛嘅肉汁保留得唔错,点埋香橙柚子酱几清新浓汤瑶柱花胶浸菜苗,里面好多花胶,加埋冬菇丝瑶柱同菜苗一齐食,清清地几好食,仲可以中和啱啱食咗两个炸物嘅油腻感龙虾膏海胆炒饭,个炒饭炒得几干身,炒饭上面仲舖左粒粒海胆,配埋龙虾肉同蟹籽一齐食,口感唔错食完主菜我同朋友其实已经好饱,但甜品有另外一个胃所以试埋佢个蜜瓜甘露,糖水入边仲有蜜瓜柚子米子,咬感十足同都算清新,至于cocktail就叫左Bubble Colada同Gambling coins,presentation好靓同有特色,Bubble Colada重斑斓薄荷味,而Gambling Coins就酸酸
今次同朋友点左以下菜式:
食完主菜我同朋友其实已经好饱,但甜品有另外一个胃所以试埋佢个蜜瓜甘露,糖水入边仲有蜜瓜柚子米子,咬感十足同都算清新,至于cocktail就叫左Bubble Colada同Gambling coins,presentation好靓同有特色,Bubble Colada重斑斓薄荷味,而Gambling Coins就酸酸地几refreshing