2020-11-16
今日去咗位于大角咀帝盛酒店入边嘅壹壹渔壹食lunch虽然餐厅位于酒店入边,但价钱同普通嘅餐厅分别不大,而且选择都几多。除咗有日式嘅鱼生饭之外,亦都有西式嘅意粉,又有泰式嘅面条,选择多元化。而且午市套餐已经包左三色前菜、时令沙律同埋是日餐汤,够晒丰富。 我哋叫咗一份角切鱼生丼,一份蒲烧鳗鱼伴烧饭团。三款前菜分别有腌萝卜、枝豆同埋中式嘅饺子,有三种唔同国家菜式嘅风味餐汤就系泰式嘅冬阴功汤,酸酸辣辣,好开胃。沙律份量都几多,加埋藜麦,够健康。鱼生丼并唔系用一般嘅碗去载着,而系用咗一只浅碟,再用寿司蛋糕嘅形式奉上,卖相精致。而且鱼生嘅种类多,除咗有三文鱼之外,仲有带子、吞拿鱼、蟹柳等等,全部都非常之新鲜。蒲烧鳗鱼原条奉上,够晒震撼,配上日式嘅烧饭团,感觉系一件加大码嘅寿司。烧饭团配上蒲烧鳗鱼嘅酱汁,味道浓郁香口。
我哋叫咗一份角切鱼生丼,一份蒲烧鳗鱼伴烧饭团。
餐汤就系泰式嘅冬阴功汤,酸酸辣辣,好开胃。
沙律份量都几多,加埋藜麦,够健康。