2022-08-20
九龙湾mega box 13楼有好几间酒楼 见到今日想介绍嘅餐厅系食四川菜🌶 又口痕 想食吓辣野过下瘾🫢 打开menu 分类清晰 每样都想叫啲嚟试吓无骨口水鸡呢碟鸡 肉质比较瘦 见到鸡皮下层脂肪都好薄身 而且呢碟系冷盘 冰凉嘅鸡皮更加有口感 好爽口🐥 底层仲有啲拍青瓜伴碟 怕辣嘅朋友可以食返件解辣柠檬泡椒凤爪呢碟并唔系普通嘅白云凤爪 佢仲有骨喺入面 味道酸酸辣辣 几开胃😗老坛酸菜桂花鱼呢个真系十分推介 首先好大盘酸菜鱼 入面有原条桂花鱼 莴笋 粉丝 酸菜系入面 每块鱼肉都好嫩滑🥰 仲有我钟意嘅鱼鳍部分 近骨嘅肉比较有油香 食落口真系每一啖都系满足重庆麻辣烤鸭半只摆盘都特别嘅 有蜡烛喺底 令烤鸭嘅肉保持微暖 主要辣味都系嚟自鸭皮😮 但可能系因为我地嗌咗小辣 所以都唔系话太辣食唔到嘅 鸭肉结实 鸭皮松化🦆汗蒸回锅肉呢碟望落好辣 但食落口唔会太辣🫢 回锅肉系预先腌制过 就咁食都会有咸香 个人几钟意呢啲因为都几多蔬菜喺入面 又有豆干 感觉更加健康平衡😝担担面、麻辣小面面质好食 有少少似上海面 但系比较有咬口嘅🍜 麻辣小面嘅调味就有少少似只系加咗麻辣味嘅辣椒油 相对之下 我就觉得担担面比较出色
无骨口水鸡
柠檬泡椒凤爪
老坛酸菜桂花鱼
重庆麻辣烤鸭半只
汗蒸回锅肉
担担面、麻辣小面
面质好食 有少少似上海面 但系比较有咬口嘅🍜 麻辣小面嘅调味就有少少似只系加咗麻辣味嘅辣椒油 相对之下 我就觉得担担面比较出色 都有少少辣味 但系仲有肉碎喺面 不过就唔系重花生味果种担担面🧆
红糖糍粑
入面嘅糯米团好烟韧 外层用高温油炸过 非常脆口 配上红糖酱汁再加面头嘅黄豆粉味道都好好食😋
生津梅子冰
解辣一流😉 梅味唔会太酸
黑糖竹蔗冰
黑糖唔会太甜 竹蔗味好香😍
大荔枝番石榴
本来冇谂过佢系沙冰咁嘅状态 所以都好惊喜 味道好香荔枝味 好似冇乜番石榴 不过呢个沙冰都好好饮🧋
热柚子蜜
柚子蜜正正常常 甜蜜润喉🍯
整体来讲呢度环境舒适 而且川菜都好啱口味😝 店员又特登帮我哋调校做小辣 服务又有高水准☺️ 都几推介大家过嚟试吓 而家仲做紧消费券优惠 满$300有九折