2023-11-04
今次发掘到一间位于湾仔皇悦酒店地库二楼 正宗嘅马拉菜🇲🇾主打多款精致地道马拉菜色💫餐厅以深蓝色雕花图案为主 优雅而带古典韵味💠而菜色选择可以话系五花八门 有唔少非平时大众认识嘅马拉菜色🍽成餐饭有好多惊艳到我嘅地方🥰🍴精选二人餐 $800🍵龙井茶入座时我地拣咗开一壶龙井茶🍵底座有明火保持茶温🔥龙井茶底清 而细尝时带微甜♨️店员服务殷勤周到 会适时帮客人倒茶加水💁♀️✨️脆虾片|马拉盏酱一开始就上咗一篮子嘅脆虾片🫓薄脆酥化之余💥配上马拉盏酱一齐食 微辣香口嘅味道令人食唔停口😋✨️娘惹海鲜小金杯小金杯系娘惹一道传统嘅小吃🍴外层焗皮口感酥脆💥内馅有沙葛, 豆, 萝卜, 虾米等食材 味道丰富清新🌿一款十分特别嘅前菜😊✨️蜜汁黑豚肉叉烧叉烧烤至外皮微焦香脆🔥而肉质十分软嫩 而且油脂饱满🐷蜜汁同伴上嘅柚子粒带清香蜜甜🍯味道平衡得十分不错😉✨️蛋黄酱脆鸭丝夹两块酥炸脆皮夹住满满嘅鸭丝同芋丝🦆烤香过嘅鸭丝同芋丝较干身而香口🔥沾上蛋黄酱 甜甜咸咸嘅味道十分夹 作为前菜都好开胃😊✨️南洋传统肉骨茶呢个系我喺香港饮过最好饮嘅肉骨茶🥹汤底嘅高汤味道清甜🍵而中药嘅味道温和 带微微回甘🫘但完全唔会有平时好浓烈嘅中药苦味😳排骨
🍴精选二人餐 $800
🍵龙井茶
✨️脆虾片|马拉盏酱
✨️娘惹海鲜小金杯
✨️蜜汁黑豚肉叉烧
✨️蛋黄酱脆鸭丝夹
✨️南洋传统肉骨茶
呢个系我喺香港饮过最好饮嘅肉骨茶🥹汤底嘅高汤味道清甜🍵而中药嘅味道温和 带微微回甘🫘但完全唔会有平时好浓烈嘅中药苦味😳排骨 猪五花都系熬到好软稔入味🐖整体味道系清香易入口 十分暖胃💗
✨️咖哩龙趸配马来飞饼
咖哩嘅调味都系较温和 以椰浆为主🥥只带微微辛辣🌶而配料系十分之足料🤤内有几大块肥美龙趸🐟脂肪同鱼肉各一半嘅比例 食入口真系十分满足☺️其余配菜有豆卜 鱼片等等配上数块飞饼🌮两个人食其实份量超级多
✨️马拉盏炒四大天王
四大天王分别为椰菜花, 豆角, 臭豆同茄子🍆一上碟已经热辣辣 冒晒烟超有锅气♨️ 而马拉盏酱惹味香口😛比较特别嘅系臭豆 味道带苦涩甘味🫛经店员介绍后 知道臭豆系东南亚地区普遍嘅食材 亦对身体颇有益处😉
✨️槟城福建炒虾面
面底由油面同米粉 ‘渗渗’两沟而成🍜配料有鲜虾, 鱿鱼, 炸虾米🦐本以为味道会系偏浓嘅虾酱/马拉盏🧐但反而系酸甜嘅味道 加入卤水汁🫗而份量对两个人嚟讲都系超级多 十分饱肚满足🤰
✨️木瓜雪耳红枣糖水
最后送上木瓜雪耳糖水🍵食材都系好足料 熬得出晒味👍糖水质感涩稠 雪耳顺滑爽口😊以一碗滋补解腻嘅糖水作结 令成整饭十分完满💞
总结:
一顿令我十分惊喜嘅午餐🤩餐厅主打正宗精致马来西亚菜 比客人食到非一般大众嘅传统菜色🥢而食材用料都十分用心 食物出品质素保持高水准👍店员嘅服务都好殷勤 完全睇得出系专业受过训练💁♀️会不时留意客人需要 主动介绍菜色同倒水😸成个用餐体验十分完整 好令人满意嘅一顿商务午餐😉