2020-07-09
呢排介紧食甜野,但系答应咗买嚟Family Day个阵做Happy Ending💗所以今次都系拣咗,不太腻又不太甜的【la famille】,都几欣赏佢地由始至终都只卖一种蛋糕—【戚风蛋糕】,咁岩今日执到呢间K11店,有新嘅系列添!K11购物艺术馆B1楼,门面开扬,拣蛋糕都开心一点。门口嘅冻柜实在太令人著迷,戚风蛋糕唔同嘅颜色喺晒到,净系个卖相都够哂吸引仲有蛋糕Menu好多款拣。当中有D系有清新既感觉,又有D系雍容华贵既气质,但系无论系边款都好,都觉得配搭得好好。另外高度衞生呀,件件独立以玻璃罩盖住,非常整洁衞生,食得安心又放心。软绵绵嘅蛋糕我真系好钟意食️‼️【la famille】嘅蛋糕我最欣赏就系蛋糕口感够软熟,松软绵密,食落仲有点点湿润,蛋白与蛋黄的黄金比例要拿捏得好,其次就系款式多👍🏻👍🏻跟住就系入面嘅北海道Nakazawa鲜忌廉,轻盈滑身好易入口😍最后紧系价钱啦,细细个平平地,唔系节日买嚟食都藉口多咗,1-3个人又OK💁🏻♀都真系几好每个蛋糕比手掌大少少,罪恶感都小D🤗.▲冲绳菠萝完熟香蕉 $54👉🏻听个名都觉吸引,因为完熟香蕉真系好香好甜,面层有著大大旧嘅香蕉蓉,口感软软的
K11购物艺术馆B1楼,门面开扬,拣蛋糕都开心一点。
每个蛋糕比手掌大少少,罪恶感都小D🤗
▲冲绳菠萝完熟香蕉 $54
👉🏻听个名都觉吸引,因为完熟香蕉真系好香好甜,面层有著大大旧嘅香蕉蓉,口感软软的,每啖戚风蛋糕都可以渗透出淡淡嘅香蕉味,但系香蕉又唔会抢左少少霸道又清新菠萝嘅味道,香蕉爱好者必试🤤
▲青新苹果吉士红茶 $54
🧁独特的红茶味搭配苹果的微甜,口味相比其他都几清新🍎感觉较为轻盈,呢款食完好似无乜罪恶感,BTW吉士cream真系好正!!
▲双重朱古力 Double Chocolate $54
👉🏻店铺的人气产品之一,我都好推介,整体由两种不同浓度的朱古力做成🍫入面朱古力忌廉浆同其他款式更不一,混合咗冧酒所以令到味道更香浓同甘甜,而面头嘅朱古力脆脆同朱古力牌增加左口感,采用70%浓度朱古力制作,味道不会太甜所以很喜欢😍
▲冲绳黑糖栗子蒙布朗$54
👉🏻听到黑糖有点却步💁🏻♀因为惊太甜,但最后嘅甜度刚刚好,糖度控制得好好,外层布满一层层条纹嘅栗子蓉,已经觉得都几靓,食落仲好实在的感觉,栗子味非常浓郁,无论面层同内层都入口香滑,配上戚风,口感绵密湿润,好好味💕
▲英国伯爵茶巴伐利亚 $49
👉🏻还有色彩丰富又满满水果的Bavarois,英国伯爵茶,采用外国入口茶叶,透明啫喱内藏有食用花瓣及鲜果,下层就系幼滑既慕丝,整体黎讲食落好清新🍮
介紧食甜野但食完之后都算系令自己开心一点既小情趣,当系逃避一下现实,暂时忘记眼前既烦恼吧。
私心推荐冲绳菠萝完熟香蕉同双重朱古力 Double Chocolate。相信好快就会回购噜。