2015-06-21 969 浏览
今日午后之轻食,嚟到黑布街依个甜品战场!依到四间甜品舖头,终于都食齐,终于完成一个伟大的创举!不过今次唔喺同公主一齐食,果然越嚟越大胆!依间小店嘅出品,混入咗少许分子料理嘅原素!但麻甩佬对甜品嘅喜好同热情都喺有限,又唔敢试新嘢,所以保守啲叫咗《朱古力心太软配曲奇雪糕》就算!靓仔店员问我要咩酒?吓?真喺唔明佢讲咩!原来喺有支试管装装住啲酒直插落心太软,咁都几新奇㖞!先讲朱古力心太软,听返靓仔店员讲,通常客人都会叫 Baileys !对甜品保守嘅我,都喺跟大队啦!卖相差唔多唔讲咁多啦,但味道方真喺好好!朱古力非常浓郁,砌开时都喺嘭嘭声流出嚟,而且有 Baileys 作吊味,真喺男女都啱食!试过一次之后,如果再拣,我会拣 Rum !曲奇雪糕可能喺叫货啦!味道唔算突出,但曲奇饼混埋雪糕,又软又脆,食落颇口感!比一般甜品店,更有心思!最终一份《朱古力心太软配曲奇雪糕》过咗大半个优闲嘅下午,咁都几写意!代价都喺 58 蚊,真喺喜出望外㖞!

朱古力心太软配曲奇雪糕

题外话/补充资料: 出品咁精致,如果有玩埋 Instagram 会更好!