2024-08-06
后生一代好多都唔钟意酒楼太嘈嘅环境,咁啱近排开咗好多新式点心专门店,装修靓阔落啲之余,又可以叹到正宗港式点心🤗前几日去咗好出名嘅「龙点心」食佢新出嘅✨叹世界烧卖拼盘✨呢一季烧卖狂想曲系列以「无边无际,叹匀世界」为创作主题,烧卖融合全世界各国特色元素,好有创意💛💛✨叹世界烧卖拼盘✨有六款新口味,包括:冬荫功泰辣、黑蒜带子、芝士墨鱼、黑松露珍香、泡菜蒜辣、俄式罗宋 ☺️而我最钟意食嘅就系泡菜蒜辣,味道香口又有韩国风味!另外,我哋仲嗌咗以下五款嘢食,每款点心都系由师傅精心设计,人手制造,即叫即蒸💛✨松露野菌晶莹饺 ✨呢款嘅颜色好特别,系我好钟意嘅宝蓝色☺️食落去仲好大浸黑松露味😀✨蟹粉菠菜香虾饺✨呢一样我同朋友都好钟意💛饺上面铺咗好多蟹籽,本身呢啲咁日式嘅嘢竟然同个菠菜饺嘅口味出奇地夹!😙但食𠮶阵有啲麻烦,因为啲鱼子不断跌落个笼啲窿入面,如果有嘢垫住会更好👍🏻✨龙芋酥✨朋友好欣赏呢个🤣🤣佢话芋头味好足,食咗嘅时候超级满足🤗我都系第一次食呢款点心👍🏻 可惜得两个人,如果唔系会嗌多一碟🥹✨脆脆富贵红米肠粉✨红米肠粉总共有三款酱俾你点:酱油、甜酸酱、麻酱🤗而我最钟意就系点麻酱,肠粉质感外软内脆好得意,
✨叹世界烧卖拼盘✨
✨松露野菌晶莹饺 ✨
✨蟹粉菠菜香虾饺✨
✨龙芋酥✨
✨脆脆富贵红米肠粉✨
红米肠粉总共有三款酱俾你点:酱油、甜酸酱、麻酱🤗而我最钟意就系点麻酱,肠粉质感外软内脆好得意,唔觉唔觉就食晒成碟😆
✨鳗鱼荷叶饭✨
最后压轴嘅我哋嗌咗呢个鳗鱼荷叶饭,将日本菜Crossover中式饭入面💛冇谂过呢两样嘢都可以配搭一齐👍🏻本身都钟意食日本菜嘅我,咁多样嘢最钟意食就系呢个饭😆😆 鳗鱼啖啖肉,饭嘅酱汁都好够,最怕出面酒楼太干身嘅荷叶饭🥹
总括嚟讲呢餐系几满意嘅,钟意食fusion嘢嘅都可以试吓👍🏻👍🏻