2022-02-19
第一次光顾这间餐厅,只因为午膳时间,四周食肆很多都排长龙,而这间的取票等候人数较少,心想不太多人光顾的食肆,不会中伏吧!?看看餐牌,食物卖相都几吸引,又多选择,选主食,更可以较便宜价钱转套餐,感觉都ok。选了鹿儿岛和牛汉堡扒佐咖哩蛋包饭,加配套餐白饭、沙律、焗酥皮粟米汤,再加小食L.D.K风南蛮炸鸡及忌廉意大利饭可乐饼佐黑松露汁。两个人食,原来份量都唔少,饱到食唔晒。和牛汉堡扒咖哩蛋包饭🍛块汉堡扒好好味,厚身、肉汁丰富、牛味都浓郁。咖哩系日式料理,所以唔辣,而且略带甜味,配上蛋包饭,本来绝配,应该无咩可弹,只可惜,蛋浆唔够香,亦唔够滑,扣少少分。🍽主食+$48,可配套餐,沙律菜一般啦,基本蔬菜,都算新鲜。大大碗日本米饭,软糯有米香。超赞系焗酥皮粟米汤,酥皮极香牛油味,而粟米汤很浓稠,粟米粒完整,应该不是罐头汤。小食南蛮炸鸡🍗一般南蛮炸鸡都会系炸鸡球/鸡肉粒,但呢度系一整块鸡扒,炸得都几松脆,而且鸡扒都算嫩滑。意大利饭可乐饼讲真唔系好食到意大利饭嘅感觉,不过饀料的而且确不像食惯的忌廉薯蓉之类,味道都几好。不过,个人不太喜欢点伴随的黑松露汁,点汁后,味道太浓,盖过原有可乐饼的味道。整体ok
和牛汉堡扒咖哩蛋包饭🍛
小食南蛮炸鸡🍗
意大利饭可乐饼
整体ok,其实完全无中伏感觉。😊