2023-08-27
啱啱去完日本旅行,对日本美食念念不忘,而系香港揾一间日式餐厅都有好多选择。今日午餐一于食LDK啦。由餐厅门口摆放嘅餐牌所见,餐厅提供唔同种类嘅菜式,包括意粉、咖喱蛋包饭、汉堡扒、汉堡、乌冬,同埋最吸晴嘅芭菲甜品同法式吐司,另外仲有夏日限定菜单,一于试下啦。柚子海鲜冷乌冬 $108夏日热辣辣好热好热,夏天冇咩胃口最啱就系食啲酸酸地,又冻嘅菜式,呢个柚子海鲜冷乌冬就啱晒啦。海鲜有三文鱼子同埋帆立贝,将所有海鲜同埋乌冬捞埋之后,有柚子醋嘅加持令到成碟乌冬嘅味道增添不少,酸味刺激味蕾增加口水,令到乌冬喺嘴里面变得更加滑溜,再加埋爽甜帆立贝及咸鲜嘅三文鱼子好夹。唯一可以挑剔嘅系乌冬唔够冻,不过乌冬都弹牙。经典A4和牛汉堡$108汉堡一上碟好大个,面包面搽咗酱汁令到唔会太干身,即使放咗一阵,面包身仍然保持脆口,A4和牛汉堡保持到肉汁鲜嫩,再加埋生菜同埋蕃茄一齐食,口感特别丰富。配菜仲有曲身嘅薯条同埋沙律菜,整体饱腹度感重。莓家族乳酪芭菲 $78见到咁多人嗌甜品,我都唔执输啊!今次试咗呢个杂莓乳酪芭菲,有一片杏仁脆片做装饰,加上几粒急冻嘅蓝莓同杂莓,配埋用莓打成嘅乳酪,酸酸甜甜好开胃,食到底仲有啲谷
柚子海鲜冷乌冬 $108
经典A4和牛汉堡$108
莓家族乳酪芭菲 $78
见到咁多人嗌甜品,我都唔执输啊!今次试咗呢个杂莓乳酪芭菲,有一片杏仁脆片做装饰,加上几粒急冻嘅蓝莓同杂莓,配埋用莓打成嘅乳酪,酸酸甜甜好开胃,食到底仲有啲谷物脆片加埋唔会好甜嘅乳酪,整体配搭都非常之融和。
福冈八女抹茶红豆白玉拿铁 $58
红豆同埋白玉系会分开上,因为一放落去嘅时候就会即刻沉落底。另外糖水另上,可以自己控制甜度。