2022-09-20 54 浏览
星期六都要返半日,放工当然想食好啲啲朋友介绍咗一间响铜锣湾皇冠酒店叫Marble嘅日法精致料理,咁一于试试其实将法式元素加入日本料理,已经流行咗好耐,睇吓呢间餐厅又有啲咩发挥坐低奉上够热嘅日本绿茶,饮得出系上等货色我哋拣咗午市$1080嘅师傅发板套餐,冇特别上网做功课就,反而好期待有咩食物会出现首先上枱嘅刺身有石垣贝同吞拿鱼赤身:前者师傅轻轻拍打先上枱,令贝肉更加紧致;后者size啱啱好一口一啖,食得出系新鲜货色,冇特别嘅血水出现,唔错开始熟食:立鳞烧金鲷鱼,将金鲷鱼有鱼鳞嘅一面轻轻炸过,而鱼肉就用蒸嘅方法处理,所以做到鱼肉好鲜嫩而鱼鳞就好脆口。放响旁边饰嘅稻穗,师傅话其实可以食得,咬落去有食爆谷嘅感觉,几得意铁板煎波士顿龙虾配风干鱼子酱,再洒上新鲜切片黑松露。本来以为波士顿龙虾一般都会较为韧,但今次师傅煎到恰到好处,完全唔似系波士顿龙虾,而虾钳仲去埋壳,食得好方便,黑松露因为系新鲜切片嘅缘故所以特别香,令成碟𩠌画龙点睛👍👍到咗今日嘅戏肉,亦都系餐厅嘅招牌菜:和牛牛柳三文治:做法系将牛柳点上面包糠,轻轻炸脆外皮,里面仍然红润多汁,配上自家制白面豉酱及用红酒浸过再切碎嘅荞头,减轻和牛油脂
星期六都要返半日,放工当然想食好啲啲

坐低奉上够热嘅日本绿茶,饮得出系上等货色

到咗今日嘅戏肉,亦都系餐厅嘅招牌菜:和牛牛柳三文治:做法系将牛柳点上面包糠,轻轻炸脆外皮,里面仍然红润多汁,配上自家制白面豉酱及用红酒浸过再切碎嘅荞头,减轻和牛油脂丰富嘅油腻感。师傅仲话将牛柳入边嘅筋都挑走,令到食落方便。果然不愧系招牌菜,虽然睇落size唔大,但食完个满足感简直系爆灯

最后一个熟食系宫崎和牛乌冬,用上两大片薄切嘅宫崎和牛,再用热汤轻轻灼过,放上装满蔬菜同日本金菇嘅乌冬里面,汤够热,和牛嘅油分好丰富超软滑,只需轻轻咬开就可以直接吞,美味超满足

甜品有时令嘅日本水果包括香印提子同水蜜桃,两样都甜美多汁,画上完美句号😋😘