2019-03-14 336 浏览
今日同老公试左一间新派法式餐厅La Mer Restaurant & Lounge,当中法文「La Mer」即是中文的海洋餐厅系由雷颂德设计,食谱即系由黄长兴主理黄长兴细细个住左法国加上大部份食材都系由法国采购,口味绝对地道______________________________🔹French Afternoon Tea Set $298 for 2👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Menu 上写7款食物但上枱时总共有8款食物,略有惊喜食物有甜有咸配搭适中最欣赏可丽露同拿破仑😋.🍞黑松露炒蛋牛油面包面包香,松露味出,面包控空左少少,中间其实好多蛋.🥧杂菌黑松露酥皮盒好难得可以见到大大一片既黑松露酥皮一啲都唔油,几好食.🐮生牛肉卷配松露酱建议食完甜点先好食呢个味道非常之咸,唔太食到松露味.🍩自家制马卡龙睇openrice个马卡龙好似个个都唔同咁我地食既系咖啡味,偏甜.🍷法式鲜果可丽露可丽露系经典法式甜点,外层微硬,满布焦糖中间软身,口感似黄金糕食落会有焦糖味,蛋香,奶油香,重带少少酒味配上新鲜无花果,食落一啲都唔腻.🍰经典法式拿破仑餐牌无既惊喜,千层酥够松化,吉士酱唔会好腻,生果好新鲜
今日同老公试左一间新派法式餐厅
餐厅系由雷颂德设计,食谱即系由黄长兴主理
黄长兴细细个住左法国
加上大部份食材都系由法国采购,口味绝对地道
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Menu 上写7款食物
但上枱时总共有8款食物,略有惊喜
食物有甜有咸配搭适中
最欣赏可丽露同拿破仑😋
🍞黑松露炒蛋牛油面包
面包香,松露味出,面包控空左少少,中间其实好多蛋
🥧杂菌黑松露酥皮盒
好难得可以见到大大一片既黑松露
酥皮一啲都唔油,几好食
🐮生牛肉卷配松露酱
建议食完甜点先好食呢个
味道非常之咸,唔太食到松露味
🍩自家制马卡龙
睇openrice个马卡龙好似个个都唔同咁
我地食既系咖啡味,偏甜
🍷法式鲜果可丽露
可丽露系经典法式甜点,外层微硬,满布焦糖
中间软身,口感似黄金糕
食落会有焦糖味,蛋香,奶油香,重带少少酒味
配上新鲜无花果,食落一啲都唔腻
🍰经典法式拿破仑
餐牌无既惊喜,千层酥够松化,吉士酱唔会好腻,生果好新鲜
🍫朱古力纸包蛋糕
朱古力味都几香浓
🍪英式松饼配果酱
松饼唔算好出色,果酱用未开封玻璃樽上
感觉高级好多,有加分