※本文以用餐当日的环境、服务和食物质素为准,口味亦因人而异,文章只作参考之用。-放工后终于来到期待已久的菓甜品,一直都好想试佢地既粟一烧甜品,卖相好过瘾。菓甜品离西铁站很近,不过门面比较细,很易走漏眼。店内坐位比想像中多,每枱都放上一樽干燥花,岩晒我地相机食先之人。餐牌部份,图文并矛的餐牌,看上去每款甜品都相当吸引呢! 西式甜品占大多数,也有中式糖水和窝夫等。现在打卡更有95折优惠呢!芝士粟一烧 $58呢款粟一烧甜品就系呢度既招牌甜品,当然要来一客!外观同真既粟米真系可以几可乱真,连粒粒粟米都整到似模似样。其实佢真身系粟米味芝士蛋糕,面头既牛油其实系焦糖芝士,外层粟米粒系用粟米制成既慕丝,里面系食落唔觉腻既芝士蛋糕;蛋糕食落真系有淡淡既粟米味架,味道食落甜而不腻,真心推荐。意式黑松露咖啡奶冻 $54卖相精致的奶冻,还配有马卡龙和蛋白脆饼作点缀;咖啡奶冻入口绵绵质感颇滑,咖啡味满重略带少少苦味,随后黑松露香气一涌而上,意想不到同奶冻咁夹,好食!杨枝金露 $48除左一系列精致的甜品外,佢地既杨枝金露系意想不到的好食!用公鸡碗盛著的糖水份量唔少,入面有金柚肉、西米同芒果肉,食落都几足料,芒果

现在打卡更有95折优惠呢!

芝士粟一烧 $58

其实佢真身系粟米味芝士蛋糕,面头既牛油其实系焦糖芝士外层粟米粒系用粟米制成既慕丝里面系食落唔觉腻既芝士蛋糕;蛋糕食落真系有淡淡既粟米味架,味道食落甜而不腻,真心推荐。

意式黑松露咖啡奶冻 $54

杨枝金露 $48
除左一系列精致的甜品外,佢地既杨枝金露系意想不到的好食!用公鸡碗盛著的糖水份量唔少,入面有金柚肉、西米同芒果肉,食落都几足料,芒果甜金柚肉无涩味,配埋椰汁芒果底,愈食愈开胃!

桂花白酒炖雪梨 $56
相对上面几款,呢款就略为失色少少,雪梨炖得够爽,但白酒同桂花香气唔够重,不过一旁既寒天桂花条,清清地味道几讨好。

士多啤梨奶昔 $48
男人点的奶昔,小妹浅尝了一啖,士多啤梨味颇重,有种好似食紧士多啤梨味雪糕的感觉,还不错。
$100 (宵夜)
  • 杨枝金露
  • 士多啤梨奶昔