2019-08-16
好耐之前系荃湾食过一间牛吉列,觉得好正,近来谂起想揾另一间再试。尖沙咀呢间「琥酌」好似电视有介绍过,决定去试下系咪真系正。🤔—果到冷气几大,但烧完牛吉列既话又会岩岩好。灯光昏暗,座位尚算坐得舒适。 —话明要试牛,一定要叫啦。佢会上左个石炉先,再加3种调味。由上至下分别系(?原谅蓝妹真系记唔住第一个系咩,佢个味似盐焗鸡既葱油),海盐同他他酱捞芥末。蓝妹3样都试哂,觉得第一个最好味,因为葱油味好香。😍但钟意食到更浓既肉味既话,用海盐就最岩啦。至于他他酱捞芥末,味道系几新颖既,不过唔太夹。😣—顶级安格斯牛吉列御膳和牛几贵,都系试下安格斯牛算。睇牛既颜色唔错,纹路都唔错。侍应话烧大约30-40秒就得,不过我地唔知系每边30定2边加埋30秒。😂最后我地每边大约30秒,唔会熟哂。肉质唔错,软熟,牛味唔系太浓,有肉汁。😃蓝妹好钟意佢既表皮,炸过既面包糠紧紧咁贴住牛肉,少少既脆度令成个口感更好,味道亦更丰富。😋—明太子蛋卷呢个真心好食,好多明太子,啖啖都有明太子充满住个口。蛋香加少少咸香既明太子,唔会太浓味,但令人好想食多几旧。🤤—琥酌丼佢既介绍系写「和牛同安格斯牛肉粒配上自家制酱汁」。我地要左个大S
—
果到冷气几大,但烧完牛吉列既话又会岩岩好。
灯光昏暗,座位尚算坐得舒适。
话明要试牛,一定要叫啦。
蓝妹3样都试哂,觉得第一个最好味,因为葱油味好香。😍
但钟意食到更浓既肉味既话,用海盐就最岩啦。
至于他他酱捞芥末,味道系几新颖既,不过唔太夹。😣
—
和牛几贵,都系试下安格斯牛算。
最后我地每边大约30秒,唔会熟哂。
肉质唔错,软熟,牛味唔系太浓,有肉汁。😃
蓝妹好钟意佢既表皮,炸过既面包糠紧紧咁贴住牛肉,
少少既脆度令成个口感更好,味道亦更丰富。😋
—
呢个真心好食,好多明太子,啖啖都有明太子充满住个口。
蛋香加少少咸香既明太子,唔会太浓味,但令人好想食多几旧。🤤
—
佢既介绍系写「和牛同安格斯牛肉粒配上自家制酱汁」。
我地要左个大Size既,2个人食够哂。
个饭黎到,卖相好似好干咁。😅
食落去出奇地OK㖞,整体啲肉冇乜肉汁,但系佢调既酱汁相当惹味。
因为系偏甜,其实个味道真系有啲似吉野家既牛肉饭。😕
不过最唔同既佢落左菇,所以好香既松茸味。😬
饭湿度刚刚好。
—
成餐饭,比起一开始想食既吉列牛,蓝妹反而最钟意个蛋。
整体水准唔错既,但价钱偏贵,如果有兴趣想试,都可以一战既。