2024-02-11
新精头去探朋友,总唔可以两手空空,唔想买传统贺年礼盒,经过铜锣湾呢间蛋糕店,见到盒好靓嘅饼,好适合买黎送礼。焦糖坚果兔子脆饼 :见到包装盒面嘅兔仔画已经觉得好吸引,入面嘅脆饼都系兔仔形状架,非常可爱。脆饼入口脆卜卜,坚果好香口,配上焦糖味道甜甜地,朋友都赞不绝口。见到有散件装蛋糕卖,所以都买咗几件俾朋友嘅小朋友。戚风蛋糕拣咗开心果士多啤梨味及皇室红茶。开心果士多啤梨味粉红加绿色卖相好吸引,打开包装已经传出阵阵士多啤梨香,入口味道唔会太甜。皇室红茶有好浓香嘅红茶味,蛋糕质感松软,好味道。另外仲见到有好得意嘅饭团蛋糕,造型成个日式饭团咁,相当有特色。用法式薄饼包住蛋糕,食嘅时候再跟住包装上嘅指示拆开,方便之余亦唔会整污糟手。曲奇忌廉味入口幼滑,忌廉夹住曲奇饼碎,感觉好似食紧雪糕咁。宇治金时味抹茶味好香,入面有好多红豆,烟烟韧韧口感层次丰富。
焦糖坚果兔子脆饼 :
见到有散件装蛋糕卖,所以都买咗几件俾朋友嘅小朋友。
皇室红茶有好浓香嘅红茶味,蛋糕质感松软,好味道。