2024-02-23
以前细个成日陪屋企人食潮州菜,大个咗又想揾返呢啲传统味道回味吓。见到有唔少人推荐呢间“陈仪兴”,一于试试佢😆。⠀第一道亦系最令我impression嘅,就系“鱼露浸花甲”(冻食),花甲冇沙,鱼露酱汁咸甜适中,带出咗花甲本身有嘅鲜甜味😋,仲有少量咸菜同麻油点缀香气,好想encore嗌多碟😆!第二道菜系“鹅片双拼五花肉”,鹅片就点都要嗌嘅,五花肉只系求其拣,不过五花肉脂肪唔算厚,食落亦唔肥腻,鹅片唔韧好索汁,送饭一流👍🏻。第三道菜系“油泡南澳岛椒盐鲜鱿”,鱿鱼唔韧,炸粉唔算厚,不过不失冇乜特别。最后嗌咗个“胡椒咸菜鲜猪肚汤”,当时好想饮啲特别暖胃嘅汤,胡椒猪肚一定够暖胃所以就嗌咗冇谂咁多🤣,胡椒味唔算重,猪肚干净冇怪味,对于我呢啲本身好怕强烈胡椒味嘅人,可以讲话系十分comfort嘅胡椒味🤣,当中嘅咸菜同汤一齐咀嚼好好味,亦系可以encore嘅汤✨。⠀虽然餐厅定价唔平,但手巧潮州功夫菜唔系度度好食,偶尔怀旧吓都无妨👍🏻。
⠀
⠀