2016-10-12
好早之前已经黎过 ATUM 尖沙咀 K11 店食过晚餐~~佢地既食物精致之余味道又不错!!!所以今次就同朋友仔黎呢度试下佢地既 Afternoon Tea Set"*ATUM 位于 K11 既1楼, 位置有点隐蔽~~星期6 既下午客人唔算多, 都仲未 FULL 哂!!而呢间就以主食为主, 甜品只有几款可选, 亦无铜锣湾店既甜品画"*之不过尖沙咀店出及既系 Seafood Platter 喔, 有机会可以黎试下呢~~呢个就系我地点既 Afternoon Tea Set for Two (HK$378)Platter 卖相非常精致, 一行行咁摆放, 非常齐整~~而且咸点及甜点的颜色都很鲜艳, 令人有种开心快乐既感觉!!!绝对系呃LIKE 之选"*我就点了杯青瓜薄荷青柠 Mocktail味道微酸, 感觉好 fresh, 炎炎夏日饮杯清凉饮品真系爽~Tea Set 亦包括这个蔬菜沙律~~新鲜既沙律菜及蕃茄仔, 配以黑醋都几开胃!!首先先吃完咸点才吃甜点~~~全部都经过排位架!!!先吃青瓜蟹肉沙律及红菜头三文鱼;红菜头三文鱼卷成一朵花咁, 卖相好精致, 味道带有微甜的红菜头味道, 很特别!!而青
佢地既食物精致之余味道又不错!!!
所以今次就同朋友仔黎呢度试下佢地既 Afternoon Tea Set"* ATUM 位于 K11 既1楼, 位置有点隐蔽~~
星期6 既下午客人唔算多, 都仲未 FULL 哂!!
绝对系呃LIKE 之选"*
味道微酸, 感觉好 fresh, 炎炎夏日饮杯清凉饮品真系爽~ Tea Set 亦包括这个蔬菜沙律~~
新鲜既沙律菜及蕃茄仔, 配以黑醋都几开胃!! 首先先吃完咸点才吃甜点~~~
全部都经过排位架!!!
先吃青瓜蟹肉沙律及红菜头三文鱼;
而青瓜蟹肉沙律可以份量也不少, 好似一座蟹肉山咁"* 跟住就到吞拿鱼及鹅肝冻批~~
吞拿鱼切成一粒粒配青瓜粒放上墨鱼汁脆脆上;
食落多左份爽脆的口感, 而且配搭清新又唔会太浓味!!!
而鹅肝冻批跟一般的鹅肝差不多, 没太大特别"* 最后就系烤巴马火腿 ‧ 忌廉芝士及法式杏仁蛋糕~~
巴马火腿烤得脆身, 连埋青豆蓉及忌廉芝士一齐食令味道冇咁咸;
而杏仁蛋糕都几软熟, 杏仁味不算太突出"* 食完咸点就到甜点~~
甜点有三款:4款马卡龙软朱古力 ‧ 蛋白糖霜饼, 紫薯朱古力挞, 4款朱古力
马卡龙4款都不同味道, 唔会太甜及黏身, 个人就很喜欢咖啡味啦~~
蛋白糖霜饼味道偏甜但入口即溶;
紫薯朱古力挞紫薯味几浓郁, 加上外面朱古力挞很松化, 不错!!
最后就系4款不同口味既朱古力啦~~
大家可以试真D 系咩味道, 包你有意想不到既味觉"*
呢度既甜品真系够哂精致, 同闺密一齐黎叹个下午茶也不错!!
而且 Tea Set 相用黎呃 Like 真系冇得顶~~
价钱唔贵, 每人都系 $200 , 又冇限时间, 唔错唔错"*