2024-03-27 20 浏览
早几日响大围经过呢间阿叔泰面,比佢门面吸引咗!因为所有装饰都好有特色,特别系门口个窗同拉闸好有feel!入到去座无虚席,我同老公一人嗌左一碗船面。猪肉船面有肉片+猪肉丸;牛肉船面就有牛腩+牛丸,另外每碗都有超脆炸猪皮,绝对系画龙点睛。无论乜嘢汤面都好,汤系灵魂嘅所在,所以上菜之后第一时间就饮咗啖汤先,非常之浓郁,可以讲系香而不腻。另外店家都有建议我哋加调味料,有辣椒粉、鱼露、白糖同白醋,非常有地道风味。另外我哋仲叫咗个阿莱烧猪颈肉,香脆可口,油脂四溢,点埋个鱼露非常解腻,可以话系停唔到口。最后仲叫咗个芒果糯米饭,有啲惊喜,因为成个饭嘅软硬程度温度同埋味道都好啱我嘅口味。如果唔系太饱嘅话我都想嗌多一份。

• 牛肉船面
  • 芒果糯米饭