2023-04-29
行经元州商场外,俾炯记门口和装修吸引左,于是入内食了一个早餐。炯记系以食烧味为主,以精致装修的,是少数,还开在民居附近,更加稀奇。内里装修漂亮,有少少少女 feel, 但无谂过,佢竟然系一间茶记。Order 左一个早餐,其实选择不算多。高级冰室总是用限制选择来迫食客花少啲时间择食乜,「食完好行啦」。最后拣左火腿汤早餐意粉。上枱,一个很精致既传菜盘,放上左汤通同多士等。净系呢个setting, 值得打多几张卡。意粉鸡汤味好浓,少食一些浓鸡汤既常餐,意粉好似唔太淋,呢个其实系因人而异,但我个人觉得,早晨鸡汤火腿丝系应该配通粉既!多士好香脆,而太阳蛋好橙黄色,系好靓既,蛋汁算几多,唔错。沙律菜Ok , 中上水准。而比较逊色既,算是杯奶茶,比茶餐厅既苦涩同少奶。整体来讲,中间至中间以上既水平,只是价钱,以早晨黎讲,极不亲民(要40几蚊)
多士好香脆,而太阳蛋好橙黄色,系好靓既,蛋汁算几多,唔错。