2020-11-21
今日同朋友庆祝生日,约咗佢嚟到土瓜湾呢一间日本料理,餐厅地方唔大,两个人食饭倾吓计就啱晒。礼极上刺身四品盛$488刺身应该系香港人最爱既日本菜之一。呢度既刺身全部都非常新鲜,帆立贝沾上少少青柠汁,令到鲜味更加突出。鲷鱼同埋䲞鱼都厚切肥美,入口丰盈。枝豆 $38枝豆表面带有少量盐,豆壳略有咸味,味道爽甜。秋刀鱼刺身$188秋刀鱼摆盘非常精美,利用鱼身造出不同既造型。鱼肉新鲜肥美,油腴甘香之余鱼味浓馥,味道独特。芝士玉子烧$88玉子烧系家常既日式食物,馅料可以有唔同既组合,今次我地就叫左芝士玉子烧,玉子烧蛋味浓郁,芝士有拉丝既效果,非常唔错。网烧半熟牛肉他他$188烧牛肉香气十足,表层经过网烧之后散发出炭烧嘅香气,但中间嘅部份仍然保持生牛肉既嫩滑,配上洋葱碎同埋沙律一齐食,口感清爽。妈妈咸蛋猪肉棒$48烧猪肉棒上面加上咸蛋,感觉就好似将平时嘅咸蛋蒸肉饼转咗做烧烤嘅方法,将猪肉嘅油脂透过烧烤嘅方法逼出,猪油非常之香,再加上咸蛋嘅味道非常配合,味道唔错。蒜蓉烧室津生蚝两只$136烧生蚝嘅生熟程度啱啱好,冇因为烧得过熟而令到生蚝变细,加上大量嘅蒜蓉令生蚝既味道提升。原只鱿鱼烧(微辣) $138烧
礼极上刺身四品盛$488
枝豆 $38
枝豆表面带有少量盐,豆壳略有咸味,味道爽甜。
秋刀鱼刺身$188
芝士玉子烧$88
网烧半熟牛肉他他$188
妈妈咸蛋猪肉棒$48
蒜蓉烧室津生蚝两只$136
原只鱿鱼烧(微辣) $138
烧鱿鱼口感弹牙,加上带有辣味嘅烧汁,香辣惹味。