2017-06-23 184 浏览
平时成日都去食西餐同日本菜,今晚约朋友去中环食饭!大家提议想食中菜,而佢一直想试呢间礼宾傅,适逢佢生日就请佢食下啦!唔知系咪我地订位订得比较早,又准时地6点半已到,以为无乜人好似我地包场咁?但7点后就已经坐满左一大半,可算系几有名!呢度环境好优雅,令人感觉好舒服、宁静!仲有一个包厢,适合一大班朋友或者同事聚会!我地叫左两个一人套餐$680/位,入面有六款食物、炖汤、炒饭、糖水头盘先黎迷你鲍鱼多士,好特别既配搭,鲍鱼爽口弹牙,多士香脆夹住青瓜食唔油腻!燕窝酿鸡翼从未试过食鸡翼食得咁高贵!淡淡既燕窝好爽口,而鸡翼亦煎得刚刚好外脆内软!羊肝菌炖螺头本身好钟意饮螺头汤,见到餐牌已经心心眼好期待,佢仲用左好珍贵既羊肝菌黎炖,饮落真系好清甜!蟹肉大良炒鲜奶初初望落似赛螃蟹咁,但入口原来感觉好滑,有颇多鲜甜既蟹肉,配上少少醋入口真系好美味!红烧花胶花胶爽口弹牙,唔似一般炆到好淋既感觉!食完觉得补充左骨胶原咁!南瓜烩安格斯牛腩南瓜入晒味好淋,牛腩牛肉味好重,亦有种胶质既感觉!素千层浸芥菜胆原来素千层系似豆卜咁,本身芥菜会有种苦味,但配上杞子清甜,味道似中和返无咁苦!礼宾傅炒饭只系见到个名都几期待同名既

燕窝酿鸡翼

羊肝菌炖螺头

蟹肉大良炒鲜奶

红烧花胶

南瓜烩安格斯牛腩
南瓜入晒味好淋,牛腩牛肉味好重,亦有种胶质既感觉!

素千层浸芥菜胆

礼宾傅炒饭
只系见到个名都几期待同名既炒饭会有几代表到间餐厅!原来系黑松露酱炒饭,配料有龙虾粒、鲍鱼粒、带子粒等等,真系好香好美味!

桃胶炖雪耳
桃胶系由桃树上自然分泌出黎既桃树油,内服可养肠胃,加上雪耳莲子红枣真系好清甜同更加滋润!