2022-01-02
晏昼去到柴湾,同朋友相聚一下,就谂住去附近商场食个饭。我哋行过见到柴湾翠湾渔港呢一间酒楼,见到个门面都几四正,于是就入去食个饭。睇过菜单,佢除咗传统嘅点心之外,亦都有一啲比较特别嘅创新点心,当中亦都非常之豪华,例如有鲍鱼,金泊喺上面等等。我哋就谂住叫几个点心,再叫个饭咁样。首先就嚟一个前菜先,我哋叫咗芥辣鱿鱼须,辣辣地非常之好食,由于系新鲜爽口,再配上芥辣,非常之开胃,食唔停口。之后再嚟多两只乳鸽,炸到金黄香脆,一啲都唔油腻。唔使去乳鸽专门店食,喺呢间酒楼都可以食到一流嘅水准。再跟住叫咗个鲍鱼烧卖,估唔到真系有成只鲍鱼喺烧卖上面,同张相一模一样,绝对唔呃人。一笼有三个烧卖,上面有三只鲍鱼,大大只,真系有啲担心酒楼会蚀本。因为我本身都系一个好钟意食鲍鱼嘅人,所以跟住落嚟我都叫咗一个鲍鱼鸡粒炒饭。鲍鱼鸡粒炒饭佢哋系用砂煲上枱,仲系保持热辣辣嘅温度,我再睇一睇,入边都有成10几粒鲍鱼,每粒都起码有$5银咁大,非常之满足。估唔到可以用平民嘅价钱,食到比较高级嘅食物水准,喺柴湾入边咁多间酒楼来讲,算系比较好嘅选择。