上两星期同韩国朋友一齐食晚饭,听讲韩国人就算去到异地,都系中意食返自己家乡既味道。于是我就想带佢去食地道既韩国菜,因为烧肉之前冇几耐先食过,所以今次去左一间食传统韩国菜既地方🐥 餐厅入面既墙壁素净,充满地道既韩国风格。韩国既餐厅都好中意用呢类材质做背景,佢地认为咁样睇落更优雅,更有高级餐厅既气息~ 另外餐厅占地都几大,可以坐好多人。佢地既menu都整得好靓好吸引,韩式烤肉绝对系重点!佢啲肉类既价钱唔算好贵,每一道菜都好吸引,而且款式种类好多 😋 除左烤肉之外,仲有其他韩国小菜,倒如拌饭、水冷面、鱼糕、炒年糕、豆腐汤等等~ 佢地由装潢同餐具,以至所有设备,都系韩式用具,仲有埋饭前必备既小菜,例如惹味泡菜、芽菜,腌萝卜、洋葱等等,金罗宝仲有大量韩式紫菜提供😍🥙 另外仲有两种酱料 一种系韩式风味既豉油,另一种系韩式豆瓣酱 😋一共八道小菜,真系每人大开眼界!我个人最中意韩式烤紫菜、泡菜、凉拌海带同埋辣辣既生腌鱿鱼🦑!我平时都中意泡菜拌饭食,而韩式紫菜系我平日最爱既零食!😍😍海鲜煎葱饼 $148呢个海鲜煎饼好高质!海鲜份量十足,种类丰富, 有大量鱿鱼🦑、鲜虾同辣椒🌶️,好香好鲜味~ 以前喺韩国成日

我平时都中意泡菜拌饭食,而韩式紫菜系我平日最爱既零食!😍😍

海鲜煎葱饼 $148

呢个海鲜煎饼好高质!海鲜份量十足,种类丰富, 有大量鱿鱼🦑、鲜虾同辣椒🌶️,好香好鲜味~ 以前喺韩国成日会同朋友饮米酒配海鲜煎饼,然后倾计倾足几个钟~呢个海鲜煎饼同韩国既煎饼相比,真系平分秋色,韩国既较薄,而呢个就更多海鲜~

最可惜既系,我地眼阔肚窄,最食唔晒,又唔好意思打包,所以有几片煎饼静静咁躺于煎板上 🥺🍕

牛骨绍菜豆酱汤 $145

牛骨绍菜豆酱汤好地道,无论系卖相定味道,都同韩国食到既豆酱汤非常相似~其实要煮好味既牛骨汤有一定既难度,一黎牛骨必须到传统市场采购,咁先可以确保牛骨既品质上盛,二黎制作牛骨汤需要花上好几个小时熬煮。

牛骨大酱汤味道浓郁,入面有韩国菜常用既蔬菜,包括薯仔、高丽菜、金针菇、洋葱、青葱、辣椒同豆腐等等,并加入适量既大酱同埋辣椒酱~

值得一提既系,牛骨既鲜嫩口感非常迷人,而且牛肉味道浓郁,每一啖都系一大满足~ 🐮🍖大家黎到金罗保,真系要试下佢既牛骨汤~

韩式猪什汤 $138

虽然餐牌上写住猪什汤,但其实多数人都会叫佢做米肠。米肠系韩国既传统街边小食,虽然佢叫米肠,但佢并唔系用米做既。传统韩国米肠系将红薯粉条切碎,然后灌入洗干净既猪大肠里入面,再将佢切粒。呢种红薯粉条做既米肠系最常见既一种米肠。

韩国朋友话韩国人食米肠个阵,一般都会蘸盐食,盐里面会加啲胡椒同辣椒面。不过佢更中意加入泡菜萝卜,更加惹味~

我地本身都好中意食米肠汤,因为米肠除左口感丰富之外,味道都好独特,完全唔系平时香港街头小食个啲内脏、猪什味,呢个米肠汤带点辛辣味,绝对会食上瘾!

所有菜式到齐之后,我就为佢地黎左一个大合照!无论系餐具、伴碟定摆设,都同韩国当地既餐厅无异,非常正宗,香气四溢,令人垂涎三尺 😋

最后埋单每人二百几蚊,呢个价钱合理,因为野食既份量真系好多~ 而且店员都好亲切,食物质素真心好高,系香港少有既高质韩国餐厅,好推介俾大家,希望迟啲再黎食过啦!😚
2019-07-23
  • 泡菜