2018-02-13
宏系一间日式食店。乌冬,定食,咖哩,甜品(有窝夫,班戟,蛋糕)同埋芭菲系佢地既主打。另外,仲有其他特色既日本小食可以选择,例如有炸芝士,南瓜薯饼,鸡软骨炸豚肉饺子等等。我同女朋友睇完个menu之后就叫左杂锦天妇罗乌冬 (HKD 168),纯日本白烧鳗鱼定食 (HKD 210) 跟抹茶卷和红茶。甜品就叫左日本草莓班戟 (HKD 88)。 睇完个menu,我地内心充满期待。先黎既系烧鳗鱼定食,内有海藻乌冬,新潟米饭,沙律,小抹菜蛋糕同一杯锡兰红茶。 鳗鱼卖相唔错,肉质鲜嫩,鱼皮烧得非常香口,再点埋佢附上既四种酱汁,仲可以带出鳗鱼既鲜甜。 佢个4种酱系日本芥末和酱油,日本柚子酱油(略带微酸),盐,同鳗鱼酱汁。我个人就比较喜欢盐,简单得黎就可以带出鳗鱼既鲜味,其他酱汁都好好味,味道比较浓郁。海澡乌冬好好味,口感有别于一般既乌冬,汤底清甜,正呀。新潟米口感软熟,同鳗鱼系绝佳既配搭。 沙律就有菜,栗米同蕃茄,分量都唔少。个抹茶蛋卷,非常松化,有极浓郁既抹茶味,系食唔停架。杯红茶就不过不失。跟住黎既就系天妇罗乌冬。天妇罗有炸茄子,炸虾同埋炸青椒,炸得好爽口,又唔油腻,加埋个天妇罗酱汁,真系无得输。佢
海澡乌冬好好味,口感有别于一般既乌冬,汤底清甜,正呀。
新潟米口感软熟,同鳗鱼系绝佳既配搭。
沙律就有菜,栗米同蕃茄,分量都唔少。
个抹茶蛋卷,非常松化,有极浓郁既抹茶味,系食唔停架。
杯红茶就不过不失。
跟住黎既就系天妇罗乌冬。
佢个乌冬都系海澡乌冬,好好味。
由于佢既小抹茶蛋糕太好味,我同女友对宏既甜品非常有信心,加上我知道女友亦都意犹未尽,再者店员话只有黄埔分店既宏先有得点既草莓班戟,所以我地毫不犹豫地点左,结果绝对无令我失望,反之惊喜非常。
佢既草莓系日本空运过黎,味道非常好味,唔会酸同过甜。佢既草莓切左一片片同一粒粒,浸浴系草莓酱中,而班戟就非常软熟(有两块),同草莓酱非常搭配。 另外仲有雪糕同埋小布甸,令到成个甜品非常丰富。
真系好想再encore多一次。