2022-01-11
📍粉果佬 - 精髓在于辣油嘅手工烧卖🇭🇰难得入大埔打算一探出名嘅港式小店,但一打开 @hksiumaiconcerngroup 被粉果佬清一色负评吓亲,但问大埔朋友又话其实未到甘差,食得过但不要太高期望。🤣但始终半信半疑,怀疑打手的心又来了,不过见平日下午时间无人排队,一尝!觉得烧卖未去到伏,辣油称得上高质,😎经过真心可以一试!~🤓鱼肉烧卖 🥡 $10👍新鲜出炉、热到辣手嘅大粒烧卖,淋上豉油同辣油后多了分香气和油润,虽然闻落觉得几不错,但都见见大多负评讲要看彩数,😰话有时会有未蒸熟嘅情况,🥶小心咬开一半烧卖试探,蒸熟!无伏可安心食用!~😈👌虽然鱼肉同冬菜味欠奉,😬但胜在质地咬落软熟,细嚼烟韧,都算得上弹牙,但单尝烧卖本身就正正常常~不算印象深刻。🤧👍必须要提自家制嘅辣酱绝对系灵魂所在,实在系出色到想单买👀除辣油香味更有少许辣椒碎在内,由一开始尝落嘅微辣带麻,随咀嚼时愈食愈麻,越发突出的辣味更会在舌尖上停留,搭配上豉油嘅甜中带咸,实在令烧卖生色和惹味不少。🤤🤤👌🏻家乡粉果 $12📝经过不用排队可一试!因为之前食过南山邨嘅手工烧卖坚现包现蒸都觉得味道冇咩特别,👹可能我太无期望又预左中伏所以
鱼肉烧卖 🥡 $10
👌🏻家乡粉果 $12
📝经过不用排队可一试!因为之前食过南山邨嘅手工烧卖坚现包现蒸都觉得味道冇咩特别,👹可能我太无期望又预左中伏所以食落呢间觉得几正常,而辣酱真心印象深刻~😻店铺内只得两位几位婆婆照顾店面,虽然手脚不算快、差啲收错我钱🤣,但都值得大家多多包容,难得见到呢个年纪老而不废,除含饴弄孙外还有自己嘅工作、对于这一类买少见少嘅老字号有时都系食一种情怀~(6/10)
📍粉果佬 - 大埔安慈路4号昌运中心地下32号舖