2017-05-31 2744 浏览
今年食粽唔多,都喺品尝过3家店嘅出品,今次就分享埋「功夫点心」嘅出品,有此机会都喺多谢友人送小弟一张瑶柱裹蒸糭套装礼盒换领券,最好就喺任何一家店都可以换领。张换领券唔喺得只粽,而喺一门三杰,包括家乡咸肉糭、豆沙碱水糭及怀旧瑶柱裹蒸糭,礼盒外观都几大体,一边配以水墨画,感觉几传统味道。打开一睇,当然以裹蒸糭最大只,而咸肉糭同豆沙碱水糭呎吋相约,全以真空独立包装,感觉保鲜卫生,不过,食用期唔长,都喺大概两星期时间左右。怀旧瑶柱裹蒸糭除咗大只,中切开都见到有好多料,包括绿豆、五花腩、烧鸭、咸蛋黄、莲子、瑶柱、冬菇……等等,份量十足。粽身本身唔错,食起嚟黏糯唔会太散。而各款材料亦有调过味,诱发出咸香味,所以,整体真喺几好食。家乡咸肉糭跟裹蒸糭比,梗喺会有比下去嘅应感觉啦,因为,馅料主要只有猪肉同咸蛋黄,食味比较简单,食起嚟就比较传统嘅感觉。豆沙碱水糭都喺惯常𠮶句,碱水粽钟意就好钟意,否则就好唔钟意,讲得都几癈,哈哈!小弟属前者,觉得碱水粽个质感几特别,配豆沙,淋啲糖浆,当甜品嚟食都得。今次试过功夫点心嘅出品,虽然都喺传统风味居多,无乜惊喜,但胜在稳打稳扎。最后,藉此多谢好友相赠,不时晌啲大时大
家乡咸肉糭、豆沙碱水糭及怀旧瑶柱裹蒸糭
家乡咸肉糭、豆沙碱水糭及怀旧瑶柱裹蒸糭
怀旧瑶柱裹蒸糭

怀旧瑶柱裹蒸糭
家乡咸肉糭

家乡咸肉糭
豆沙碱水糭

豆沙碱水糭
今次试过功夫点心嘅出品,虽然都喺传统风味居多,无乜惊喜,但胜在稳打稳扎。最后,藉此多谢好友相赠,不时晌啲大时大节都送上点点贺礼,时刻总有我心。
题外话/补充资料: 因为喺朋友送赠,所以,几个细项评分(环境、服务、卫生、抵食)嘅参考值唔大。
外卖自取