2014-01-20 80 浏览
过完新历新年,好快又到过农历年,其实早晌12月已见各大商号、酒家、餐厅、饼店推出林林总总嘅贺年糕品,传统嘅有萝卜糕、芋头糕、年糕、马蹄糕……等等,新派嘅更加多不胜数,甚么亚麻籽绿茶枣皇糕、紫薯玉露糕、发财蚝豉莲藕糕、富贵樱花虾金腿马豆糕抹茶开心果糕、紫米黄姜糕、燕窝杨枝甘露糕、山楂草莓乳酪糕 ……真喺层出不穷、创意无限。「功夫点心」贵为点心专门店,师傅做糕无难度,贺年糕品依个赚钱大饼又岂会唔分番一啖吖。小弟有幸喜获店方送赠两盒贺年糕品,都喺极传统嘅腊味萝卜糕及椰汁年糕 ,屋企人都钟意食糕,最啱就煲啖粥,食粥𩠌糕又一餐。 腊味萝卜糕 $88 各门各派都有自己做糕嘅方程式,而功夫点心嘅腊味萝卜糕晌标榜新鲜香港制造,不含人工香料,惹味鲜肉腊肠,严选顶级虾米,配以粗条萝卜。一盒净重900g嘅腊味萝卜糕十分坠手,定价$88算经济实惠 。打开包装,糕面以虾米居多,腊肠只占少部份,怕肥肉嘅人就啱晒。再切开糕身,粗条萝卜清晰可见,唔使估估吓足唔足料。煎香后嘅萝卜糕,个人觉得质感喺有少少削身,不过,入口咬落一条条萝卜肉,清甜有口感,加上煎得焦香嘅虾米同腊肠,味道不俗 。是晚,就喺煲咗生菜鲮
,屋企人都钟意食糕,最啱就煲啖粥,食粥𩠌糕又一餐。
腊味萝卜糕、椰汁年糕
腊味萝卜糕 $88

腊味萝卜糕
。是晚,就喺煲咗生菜鲮鱼球粥嚟𩠌萝卜糕
腊味萝卜糕配生菜鲮鱼球粥
椰汁年糕 $78

同样一盒净重900g,标榜新鲜香港制造,绝无添加色素
。为免啲年糕煎后黐埋一旧旧,我哋都会沾蛋浆嚟煎。加埋煎饺子,配蚝豉螺片瘦肉粥,已喺我哋一餐极饱肚嘅早午餐。年糕煎得外香内软,多得我老婆煎糕手势好,虽然椰汁味未有预期般香浓,但都可以话香甜不腻,简单而味道扎实
椰汁年糕
椰汁年糕配蚝豉螺片瘦肉粥
虽然功夫点心唔喺咩城中名店,所出嘅贺年糕品亦只喺传统款式,唔搞咩花臣嘢,但定价合理又足料,不妨一试
外卖自取
用餐优惠