2016-10-13
香港地而家越来越少有特色嘅小食店,今日去过依间地点比较僻静既糖水铺,原本一心以为叫得糖水雄依个名就一定系糖水铺,点知原来入面仲有布癫狗系十八廿二中学时间最爱吃嘅香港地道小食,重拾当年癫狗情。薯丝虾卷&越式春卷叫咗两款特色小食分别系薯丝卷同越式春卷两样嘢都脆卜卜啱晒我口味,加上价钱唔贵味道同份量都非常唔错!好少地方有齐啲两款小食值得一试咖哩薯饼令一款特别消息见到餐牌上边写着厨师推介于是乎就叫咗个试吓,薯饼外皮非常脆囗,揼咬落去满满嘅咖喱汁同薯蓉肉,不得不赞的咖啡薯肉配合得非常好,食完都唔会觉得太过肥腻!几好食!混酱肠粉食左三款煎炸类嘅小食,清清地叫咗工人张床训个人偏好加甜酱同麻酱,肠粉软绵爽口,食完啲热气野,最啱叫返一碟清下肠胃!宇治金时沙冰另外餐厅都有啲几鬼马,得意嘅特色饮品!我叫左依个宇治金时沙冰,红豆同绿茶配合得好好,加上沙冰大大杯,饮落又唔会过甜,一啖特色嘅小食再加一口独特嘅特色饮品,真系颠覆左我平时去食甜品嘅mindset!几有意思!
咖哩薯饼
混酱肠粉