2014-03-25 5610 浏览
2.22系我同男友既Anniversary,男友今日要OT,只可以系食晚饭时见面。我地两个屯门友又再去屯门既拍拖热点──黄金海岸食晚餐,不过今次我讲到明唔想再食酒店自助餐,所以男友就安排左去法国餐厅食~我地叫左个2人餐,有1个海鲜拼盘、2个前菜(拣左田螺薯蓉&黑毛猪火腿沙律)、2个汤(蚬肉周打鱼汤&龙虾汤)同埋2个主菜(黑牛肉眼扒&带子青口扁意粉)。首先上既海鲜拼盘,d海鲜好新鲜,原本我都唔太食生蚝(因为之前系某酒店buffet中过伏),不过呢度既生蚝又真系好鲜味 ,但想食多只都冇呀,1人只得1只… 之后就到前菜,不得不赞,个田螺薯蓉超好味 ,田螺好有咬口,薯蓉就超香超滑,我忍唔住食左成3分2,只留返1/3比男友,男友只好食黑毛猪火腿沙律(个人觉得呢个味道普通)。到汤,周打鱼汤好一般,不过都颇足料。而龙虾汤味道就好怪 ,我饮左几啖已经唔想再饮…但待应见未饮哂,就唔会收只碗,咁即系亦唔会上主菜…为左个主菜同为左唔好做大哂鬼,唯有饮埋佢…终于挨到饮哂d汤,等到最令人期待既主菜上喇!黑牛肉眼扒好入味又松软,推介 !而带子青口扁意粉就好失望,带子竟然有阵酸”叔”味 ,但我地费事叫佢
海鲜拼盘
,但想食多只都冇呀,1人只得1只…
拣左田螺薯蓉&黑毛猪火腿沙律
之后就到前菜,不得不赞,个田螺薯蓉超好味
蚬肉周打鱼汤&龙虾汤
到汤,周打鱼汤好一般,不过都颇足料。而龙虾汤味道就好怪
黑牛肉眼扒
带子青口扁意粉
!而带子青口扁意粉就好失望,带子竟然有阵酸”叔”味
,但我地费事叫佢换喇,食埋d扁意粉算。
埋单$6xx,好贵,如果唔系一年一次既大日子都唔会系d咁贵既餐厅食…
2014-02-22
庆祝纪念