餐厅: Lamees
资讯:

行经过土瓜湾就发现呢一间中东餐厅到平日夜晚都几多人排队,然后有留意到餐厅外面有一部电视,原来系访问紧来自约旦嘅餐厅主厨,从访问内容已经感受到佢对香港同厨艺嘅热爱,所以都急不及待要试吓咁有特色嘅中东菜。我同朋友叫咗两个餐前小食,第一个系Baba Ghanooj 烤茄子蓉加Pita Bread (阿拉伯口袋面包),顾名思义,我哋估个食法应该打开个包,再放啲茄子蓉落去。个茄子蓉有一啲香草、红椒粒、橄榄油,仲有好清新的石榴粒添,所以整体的味道都好香好夹。另一个系Hallumi Cheese 铁板煎著名中东咸香芝士。呢种芝士的口感烟烟韧韧,好得意。酱汁食得出系用新鲜蕃茄整出嚟的,再用热辣辣的铁板上,整体味道都好唔错。而主菜方面,我哋叫咗澳洲天然草饲羊肉粒串,呢道菜的上菜方式已经好打卡able,系用咗一个炭炉咁上的,羊肉粒串粒粒都好大粒,但食落一啲都唔韧,好软稔,羊肉味都好出,再点埋tarator sauce 中东白芝麻酱,味道的层次又再提升。另外仲有烤到好香的薯仔粒、中东包同蔬菜串,真系好饱。最后,我哋叫咗呢间餐厅的signature 甜品Kanafeh 经典中东甜品外层松脆酥皮碎内里包著甜芝士

我同朋友叫咗两个餐前小食,第一个系

饱。

最后,我哋叫咗呢间餐厅的signature 甜品Kanafeh 经典中东甜品外层松脆酥皮碎内里包著甜芝士。我想讲呢个甜品系必点。外层用咗碎酥皮,内层用咗甜芝士,仲系拉丝架添,外脆内软。上面再加上开心果碎,层次口感非常丰富。