2023-12-25
老朋友约我食生日饭,拣咗MegaBox溜冰场旁边这间日本居酒屋,虽然商场里有不少高质餐厅,但人流不多,系约朋友倾偈食饭的好地方 我最喜爱的… 火炙左口鱼边 份量都几多,这种刺身油脂比例非常高,配搭柚子醋和Wasabi可以解腻 串烧有买三送一优惠,这个是烧牛舌,肉质够弹牙但唔会韧,腌得几香 帆立贝串烧:食物里的肉汁和鲜味,都保留得几好 刺身拼盘:当天餐厅没有海胆,所以转左生蚝,生蚝都好大只,味道 creamy 得来又有海水味,其他刺身都几厚切,质素都唔错烧茄子:香滑、多汁,非常好 串烧广岛蚝:烧得几香,不过略嫌有少少干甲罗烧:蟹膏份量非常多,劲香,搽面包好正,再捞埋生鸡蛋同埋蟹籽,真系冇得输,如果可以比多两块面包仲正软壳蟹牛油果卷:几好味,虽然唔算好惊喜,但份量诚意十足蕨饼:谢谢朋友和餐厅准备的生日惊喜,希望我们来年都健康平安,可以再食多啲好嘢
帆立贝串烧:食物里的肉汁和鲜味,都保留得几好
烧茄子:香滑、多汁,非常好
串烧广岛蚝:烧得几香,不过略嫌有少少干
软壳蟹牛油果卷:几好味,虽然唔算好惊喜,但份量诚意十足