2017-09-03 563 浏览
今日专登系公司做耐啲先落楼食饭,就系为咗等依间餐厅既食饭人潮散紧啲.去到已经13:20,可以即刻入座,计划成功.枱好湿,侍应用好湿既枱布抹完都系好湿…打开餐牌,见到有”毛氏红烧肉”,记得系电视睇过,相传依味𩠌系当年毛….算啦总之我即时叫咗红烧肉啦.都等咗差唔多10分钟,系依个分秒必争既monment,我正想催单既时候,红烧肉送到.一睇个卖相,真系so amazing啰.首先讲下碗饭,虽然我知道厨师想我食多啲既心情(?),但系格硬将碗半饭压落一只碗度实在有违天意,旧时我咁装饭系会俾阿妈闹架.一只饭碗装一碗饭吖唔该.另外菜饭要有菜无错,但系应该系菜碎而唔系1条条菜㖞,饭里面有几条几完整既菜.之后就系红烧肉,真系不得了.成碟都系油,正解.肉虽然肥但总算肥瘦相间,唔错.难得瘦肉既部份竟然唔鞋,非常好.皮膏炆到入口即溶,香甜软滑,极品呀!如果依间系高级餐厅而我又系有钱佬,绝对要叫师傅出嚟握下手.或者因为红烧肉味道太抢,咖啡饮落好稀,好啖口.如果你系年轻人,运动量大,有quota,而又系中意食肥腻野既吃货,叫红烧肉无得输.
菜饭

毛氏红烧肉
或者因为红烧肉味道太抢,咖啡饮落好稀,好啖口.

2017-07-31
毛氏红烧肉