餐厅: 大家樂 (康齡大廈)
资讯:

2009-10-25 16 浏览
超喜欢打边炉嘅我,见大家乐嘅广告好吸引,于是拉埋阿妈同我去食。叫了两个,一个猪骨汤底,一个辣泡菜牛肉汤底, 加多杯泰式青柠冰&山楂酸梅冰 。原本系一个豚肉,一个肥牛...不过d豚肉肥过太夸张,肥肉多过瘦肉,于是阿妈索性换咗牛肉。起码牛肉望落肥瘦均匀。每个set 嘅份量好多,连我呢个大食人都食唔晒。有好多蔬菜,而且新鲜,唔会好系大x活𠮶d已变黑。有冬菇猪肉丸、虾滑、乌冬、粟米、鲜冬菇、鱼腐、金菇。全部配料都好新鲜。冬菇猪肉丸属手打𠮶只,不过唔弹牙,但好多冬菇粒,好食。虾滑真系真材实料,劲多虾,好爽口。乌冬虽然唔系咩高级货,但系作为边炉的结尾是不错的,吸晒汤底嘅精华!仲要系成个乌冬咁上,所以多到食唔晒。个炉又好猛㖞,由头滚到尾,即使加野落去煮都仲不停滚!不过呢间大家乐太细,坐得好迫。食边炉,起码2人坐四人枱先够摆野。不过呢间野细,又多人,所以都要4人迫埋一张枱。通道又窄,好易撞亲。
原本系一个豚肉,一个肥牛...
每个set 嘅份量好多,连我呢个大食人都食唔晒。
有好多蔬菜,而且新鲜,唔会好系大x活𠮶d已变黑。
有冬菇猪肉丸、虾滑、乌冬、粟米、鲜冬菇、鱼腐、金菇。
全部配料都好新鲜。
冬菇猪肉丸属手打𠮶只,不过唔弹牙,但好多冬菇粒,好食。
虾滑真系真材实料,劲多虾,好爽口。
仲要系成个乌冬咁上,所以多到食唔晒。

个炉又好猛㖞,由头滚到尾,即使加野落去煮都仲不停滚!
不过呢间大家乐太细,坐得好迫。
食边炉,起码2人坐四人枱先够摆野。
不过呢间野细,又多人,所以都要4人迫埋一张枱。
通道又窄,好易撞亲。